Nederlandse zetel Veiligheidsraad voor Van Walsum

Mr. A.P. van Walsum, nu ambassadeur in Bonn, zal de komende twee jaar de Nederlandse zetel in de Veiligheidsraad bezetten. Dit heeft het kabinet gisteren besloten op voordracht van minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken).

Drs. J. Ramaker, de huidige vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, wordt ambassadeur bij de VN in Wenen, waar hij veel te maken zal krijgen met wapenbeheersingsonderhandelingen. Hij volgt daar mr. J.A.F.M. Forster op, die een andere functie krijgt.

Dat minister Van Aartsen zijn keuze niet op Ramaker maar op de 64-jarige Van Walsum heeft bepaald kwam gisteren als een verrassing. Twee weken geleden, toen Nederland mede dankzij Ramakers alom geprezen lobbywerk door de Algemene Vergadering van de VN gekozen was als lid van de Veiligheidsraad in 1999 en 2000, noemde minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) hem nog “een uitstekende kandidaat'. Bovendien had Ramaker bij de VN in New York eerder al naam gemaakt met zijn inspanningen voor het in 1996 getekende kernstopverdrag.

Maar Van Aartsen, die Ramaker afgelopen maandag in Den Haag al meedeelde dat de keuze op een ander zou vallen, had in de Tweede Kamer tot gisteren steeds geweigerd om een naam te noemen. Naar het heet heeft voor de minister de grotere persoonlijke `uitstraling' van de ervaren diplomaat Van Walsum, die van 1989 tot 1993 op het ministerie directeur-generaal politieke zaken (DGPZ) was, de doorslag gegeven.

Buitenlandse Zaken noemde de voorkeur voor Van Walsum gisteravond “logisch' omdat hij mede gezien zijn ervaringen op het departement “gewoon de beste man is' en het nieuwe personeelsbeleid niet meer uitgaat van automatismen maar van “de juiste man op de juiste plaats'. Nederland zal de komende twee jaar in de V-Raad voor de vijfde keer behoren tot de groep van tien roulerende leden, naast de VS, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk als permanente leden. Drie keer werd de Nederlandse zetel door een oud-minister van Buitenlandse Zaken bezet ('46-'47 Van Rooijen, '51-'52 Van Kleffens en '83-'84 Van der Stoel) eenmaal door een diplomaat, De Beus ('65-'66).