NEC-topman weg na defensiefraude

De bestuursvoorzitter van het Japanse elektronicaconcern NEC Tadahiro Sekimoto, is gisteren afgetreden. Hij neemt daarmee de verantwoordelijkheid op zich voor een defensieschandaal dat in september naar buiten is gekomen.

De Japanse justitie klaagde vorige maand drie managers van een NEC-dochter, Tokyo Communications Equipment, aan wegens omstreden contacten met het Japanse ministerie van defensie. Zij zouden samen met defensieambtenaren hun invloed hebben misbruikt om terugbetalingen van Tokyo Communications aan het ministerie te verminderen.

De NEC-dochter moest nog geld teruggeven, omdat zij het ministerie eind jaren te veel in rekening had gebracht. Defensieambtenaren waren indertijd wel bereid korting te geven in ruil voor ruim beloonde adviseursfuncties bij NEC. Justitie heeft hen ook in staat van beschuldiging gesteld. Als gevolg van het schandaal is NEC al een aantal opdrachten misgelopen.

Naast het aftreden van Sekimoto maakte het elektronicaconcern ook tegenvallende resultaten bekend. In de eerste helft van het op 1 april begonnen boekjaar was er een verlies 24,5 miljard yen (390 miljoen) tegen een winst voor belasting van 65,2 miljard yen (1 miljard) in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Over het hele jaar verwacht NEC een verlies van 35 miljard yen (560 miljoen). De omzet daalde in het eerste halfjaar van 2,37 biljoen yen tot 2,11 biljoen yen (33 miljard). (Reuters,KRF)