`MA QUESTA E NORMA'

Een historisch Siciliaans gerecht — met wel 2 anekdotes — dat de naam draagt de naam van de opera `Norma' die door de in 1801 in Catania geboren Vincenzo Bellini werd gecomponeerd.

In 1831 werden de musici na afloop van een repetitie van deze opera op een pastagerecht getrakteerd dat nu in heel Sicilië beroemd is. Een van hen riep bij het proeven enthousiast : `Ma questa e Norma!' (`Dit is pas Norma'). Het zal wel een woordspeling zijn geweest, want `norma' betekent maatstaf of regel. Enige tijd geleden zag het er voor het Orkest van het Oosten somber uit. Het dreigde opgeheven te worden.

Om zijn musici wat op te monteren kookte dirigent Gabriel Bellini de pasta alla Norma van zijn naamgenoot. Het orkest bestaat nog steeds en Jaap van Zweden is dirigent. Ik heb nog een andere culinaire Bellini in petto. De Venetiaanse schilder Giovanni B. naar wie een cocktail is genoemd. Deze `Bellini' bestaat uit een scheutje perziksap dat wordt aangevuld met Asti spumante, een mousserende witte wijn. Bij de pasta alla Norma smaakt een rode Siciliaanse wijn, een fles Corvo of Donna fugata, uitstekend. Het recept is voor 4 personen. Snijd de kleine aubergines in dunne plakken die met zout worden bestrooid. Laat ze 30 minuten staan.

Was de plakken en droog ze af. Bak ze aan beide kanten op een niet te hoog vuur in olijfolie. Bak intussen de ontvelde en in grove stukken gesneden pruim- of vleestomaten in olijfolie. Voeg de fijngehakte knoflook toe, de tomatenpuree en zout en peper. Laat alles ongeveer 20 minuten op een laag vuur sudderen. De saus moet wat inkoken. Zorg dat de spaghetti beetgaar gekookt en uitgelekt is op het moment dat de saus én de aubergines klaar zijn. De kaas is geraspt en de basilicumblaadjes zijn in kleine stukjes gescheurd. Schep op elk bord wat spaghetti die wordt voorzien van saus, die weer wordt toegedekt met plakken aubergine. Bestrooi de pasta alla Norma met basilicum en kaas.

Ook de marine wordt getrakteerd. Matrozen ontvangen bij het feest geen oorlam, maar 'op bijzondere wensch van de Koningin, wordt hun een halve flesch wijn gegeven en aan elken derden matroos een kurketrekker om de flesch te openen'.

    • Anne Scheepmaker