LANDBOUW

In `Agrarische cultuurkloof' in de bijlage Wetenschap & Onderwijs van 3 oktober word ik sprekend opgevoerd met de woorden: ``Als je jong bent en een positief beroep wilt, moet je niet voor de landbouw kiezen.'

Dat kan ik nooit gezegd hebben. Het zou mij als docent op een opleiding voor biologisch-dynamische landbouw ook in een raar daglicht stellen. Wat ik volgens mij gezegd heb is: ``Als je jong bent en je woont in de stad, zul je niet zo gauw voor de landbouw kiezen, gezien het negatieve imago dat de landbouw heeft.' Dat is iets heel anders, want het beroep van boer is een van de meest positieve dat er is.

Overigens hecht ik eraan op te merken dat er op onze opleiding geen `alternatieve landbouwadepten' zitten, maar jongeren met een open en kritische houding die niets klakkeloos navolgen en zeker de beginselen van de biologisch-dynamische landbouw niet.

Er wordt ook een reguliere leerling opgevoerd die over de biologisch-dynamische groep zegt: ``Ze wassen hun haar maar een keer per jaar en lopen op geitenwollen sokken door de gangen.' Een andere leerling, ``aanstaande boer', zei: ``Als onze biologisch-dynamische buren aardappelrot hebben, spuiten ze niet of wachten daarmee zo lang, totdat de ziekte ook ons bedrijf heeft bereikt.' Ik ken dergelijke leerlingen niet en ik vraag me af of de verslaggever ze heeft gezien. Het spijt me voor hen - als ze het zo hebben gezegd - maar ze zouden hun ogen eens moeten open doen en niet moeten generaliseren.

    • Tom van Gelder Decaan Groenhorst College Dronten