Kirchhoff's kernploeg

De Meesterklasse viertallencompetitie is dit jaar een spannende aangelegenheid. Halverwege staan de zaken er toch wat anders voor dan de kenners hadden verwacht.

Niet Modalfa of ArboNed voeren de boventoon, maar Crash en DBC. Topsport is gebaat bij concurrentie. Dat naast de gevestigde orde, ook andere clubs zich laten zien, is dan ook een goede zaak.

Is er een duidelijke verklaring voor deze ontwikkeling? Niet echt maar misschien heeft de visie van bondscoach Erik Kirchhoff er iets mee te maken. Een kleine twee jaar geleden kreeg hij de eindverantwoordelijkheid voor de kernploeg van het Nederlands open team. In plaats van blind te varen op de drie paren die in 1993 het wereldkampioenschap hadden behaald, breidde Kirchhoff de selectie uit tot een gezelschap van tien paren. De voorlopige conclusie is dat zijn aanpak vruchten afwerpt. De Meesterklasse, vol met kernploegparen, is sterker dan ooit en de concurrentie is moordend. Crash gaat aan de leiding. Niet zo verwonderlijk, want alle drie de paren van de club uit Leiden zijn lid van de kernploeg. DBC staat tweede en dat is wel een verrassing. De twee paren van de Delftse formatie zijn (nog) niet opgenomen in Kirchhoff's selectie. Het viertal van Modalfa, met vier voormalige wereldkampioenen staat derde en de drie paren van Pegasus zijn terug te vinden op de vierde plaats. Twee van de drie paren van deze oude-Amsterdamse-club-met-de-nieuwe-naam zitten ook in de selectie. En ArboNed? Het gaat niet geweldig met de regerend landskampioen en bekerhouder. De achterstand op de felbegeerde vierde plaats (vanwege de naderende play-offs) is weliswaar nog niet dramatisch, maar de schwung lijkt er een beetje uit bij het zestal. Onderstaand spel is exemplarisch voor de malaise waarin het team verkeert:

Met open kaarten is te zien dat 6 erin zit. Met een klaverenstart onder de heer vandaan is het gelijk gebeurd. Maar ook met iedere andere uitkomst is het slem gemaakt. De leider trekt de troeven, snijdt een keer op V, incasseert nog twee hoge harten, steekt over met troef en snijdt op H.

Nu volgt A en schoppen na, waarna west in de klaverenvork of in de dubbelrenonce mag spelen. Pegasus-speler Erik Oltmans zat als zuid in 6SA. Een slecht, maar nog steeds maakbaar contract. ArboNetter Jan Westerhof startte met ruiten. De leider nam in de hand, sneed op V, incasseerde A-H en de rest van de ruitens. Nu volgde de snit op H, waarna A werd meegenomen. Oltmans speelde daarna klaveren naar het aas (!). Dat was goed, want Westerhof, die in een ingooidwang zat, had stiekem H sec gezet. Hij moest wel, want had Westerhof H bezet gehouden, dan zou de leider hem ongetwijfeld met de derde schoppen aan slag hebben gebracht en zat Westerhof geplaatst.

ArboNetter Jan Jansma zat als zuid wel in 6. Uit het biedverloop (de details zal ik u besparen) wist hij dat west beschikte over precies vijf schoppen en vier harten en minder dan vier punten of negen tot tien punten. Jansma besloot west op de minder-dan-vier-punten variant te spelen.

In dat geval moest west exact V hebben en moest de rest van de punten bij oost zitten. De klaverensnit zat dan goed en, gezien de vijfkaart schoppen bij west, had oost H-tweede. Jansma wilde dus naar een eindspel toewerken, waarin de harten en de klaveren al gestript zijn en oost via A en schoppen na met zijn heer-tweede aan slag wordt gebracht. Oost moet dan in de dubbele spelen, waarna de leider zijn verliezend schoppentje kan wegpoetsen. Het door Jansma gevolgde speelplan, hoe redelijk ook, mislukte jammerlijk omdat west in de praktijk bleek te beschikken over de negenplus variant. Op zo'n spel lever je dan een impje of zestien in.

Technisch interessant was ook het volgende spel:

Bijna iedereen zat in 4. En bijna iedereen ging down, omdat de verdediging begon met A, H en harten getroefd.

Daarna namen de ongelukkige leiders nog de verliezende troefsnit. Twee zuidspelers, Nico Klaver en Bauke Muller, maakten 4 wel. Waarom? Door af te zien van de troefsnit en doodleuk troefaas te slaan, waaronder de secce heer viel.

Waarom kozen de twee voor deze trefzekere, maar op het oog zeer gelukkige en afwijkende manier van troeftrekken? Omdat zij de juiste conclusie uit het bieden hadden getrokken. Na de 1 opening van noord antwoordden zij met 1, door west voorzien van een informatiedoublet. Toen Klaver en Muller even later in de schoppenmanche hadden aangelegd, kregen ook zij de eerste drie hartenslagen om de oren. Zij hielden er ernstig rekening mee dat, naast de tophonneurs in harten, west voor zijn infodubbel nog meer punten moest hebben. Mogelijk B, maar waarschijnlijk ook H...

    • Jan van Cleeff