Hans van Mierlo benoemd tot minister van staat

Oud-minister Hans van Mierlo (D66) is benoemd tot minister van staat, een eretitel voor het leven die hij deelt met de vroegere ministers Zijlstra Toxopeus, Van der Stoel, Lubbers en W. Scholten.

Mr. H.A.F.M.O. van Mierlo, ooit journalist bij het Algemeen Handelsblad is een van de oprichters van D66. Hij was lid van de Tweede Kamer van 1967 tot 1977 en van 1986 tot 1994 en lid van de Eerste Kamer van 1983 tot 1986. In het tweede en derde kabinet-Van Agt ('81-'82) was hij minister van Defensie en in het eerste kabinet-Kok ('94-'98) minister van Buitenlandse Zaken en tweede vice-premier. Van Mierlo geldt als `architect' van de paarse coalitie die dat laatste kabinet steunde. Premier Kok zei gisteravond dat hem “een groot genoegen was geweest' mee te werken aan het koninklijk besluit waarbij Van Mierlo benoemd is tot minister van staat.