Erasmus-stichting organiseert festival vol met contrasten

Met een opvallend speels, eigentijds en avant-gardistisch geprogrammeerd Festival van Contrasten viert de altijd zo chique en elitair lijkende stichting Praemium Erasmianum de komende weken haar veertigjarig bestaan.

Zo verdwijnen op zaterdag 14 november de stoelen uit de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw voor `Het Bal', dat van 24 tot 4 uur 's nachts duurt. Het wordt een dancenight met muziek van Weense wals tot disco, van Mozart tot Rihm en Andriessen. Een modieus gekleed jong publiek hoort en ziet onder anderen de dj's Eddy de Clercq en Dimitri, de producers Speedy J en Normally Invisible, de vj (videojockey) Danielle Kwaaitaal, het Nederlands Blazers Ensemble, het Nederlands Dans Theater II, de cellist Pieter Wispelwey en de New-Yorkse band `The Bang on a Can All Stars'.

Twee non-conformistische kunstenaars, de Argentijnse componist Mauricio Kagel en de Amerikaanse theaterregisseur Peter Sellars, zijn dit jaar de winnaars van de prestigieuze Erasmusprijs op het gebied van de geestes- en maatschappijwetenschappen. Sellars en Kagel krijgen de prijs van 300.000 gulden op 24 november door prins Bernhard, de regent van de Erasmus-stichting, uitgereikt in het Paleis op de Dam in Amsterdam.

Het festival van Contrasten besteedt ook veel aandacht aan Kagel en Sellars. Het Filmmuseum in Amsterdam vertoont films van Kagel en Sellars waarvan er elders ook een aantal te zien is. Sellars, die op 4 november bij de Nederlandse Opera zijn enscenering presenteert van Strawinsky's The Rake's Progress, is ook betrokken bij de inrichting van een van de tentoonstellingen op het Festival.

Het Festival van Contrasten is geprogrammeerd op basis van allerlei voorstellen van Nederlandse culturele instellingen. Die werden gevraagd om iets te doen wat haaks staat op de `normale' activiteiten. Het thema stond vast maar is zeer ruim: het contrast tussen ervaring en verwachting. Dat resulteert in een groot aantal onverwachte manifestaties en combinaties, met muziek, beeldende kunst, theater, fotografie en architectuur.

Ook de affiches voor het Festival van Contrasten zijn bijzonder: voor Rob Scholte, Hugo Kaaghman en Maria Abramovic was het de eerste keer dat zij een affiche ontwierpen. Voor het festival is een budget beschikbaar van 3,5 miljoen gulden - bijna de omvang van wat het Holland Festival te besteden heeft. Het geld is bijeengebracht door de stichting Praemium Erasmianum, fondsen en sponsors.

Het Festival van Contrasten begint op 31 oktober en vindt plaats in een aantal steden.