`Clicken' minder populair bij belegger

Clickfondsen spreken slechts een beperkte doelgroep aan. Ondanks de risico's voor de gewone aandelenbeleggingen hebben deze relatief veilige fondsen nog maar een beperkt marktaandeel.

Beleggers leken vorig jaar massaal te vallen voor clickfondsen, maar de snelle opmars van deze veilige manier van beleggen heeft zich niet doorgezet. Opmerkelijk want juist in deze hectische markt lijkt een clickfonds, waarbij bepaalde koerswinsten worden vastgezet, een uitstekend alternatief. De belegger is hiermee immers beschermd tegen de duikelingen die de aandelenmarkt de laatste tijd heeft laten zien.

“Er zijn in korte tijd heel wat clickfondsen geintroduceerd, maar de gezamenlijke inleg is momenteel niet echt hoog. Het is niet meer dan een procent van het totaal aan Nederlandse beleggingen', stelt financieel analist J. Koelewijn van Iris, het onderzoeksbureau van de Rabobank. Naar schatting hebben Nederlandse beleggers momenteel zo'n 7 miljard gulden in clickfondsen gestoken. Elke bank heeft inmiddels wel zo'n fonds op de markt dat bij vooraf vastgestelde stijgingspercentages van de AEX-index (bijvoorbeeld 25 procent) de koerswinst 'vastclickt'. Ook al laat de index vervolgens een daling zien, dan kan de belegger aan het eind van de looptijd (meestal vijf of zeven jaar) een winst van 25 procent incasseren.

Koelewijn voorziet dat de clickfondsen niet veel populairder zullen worden. “Bij de huidige beweeglijkheid van de markt lijkt zo'n fonds aantrekkelijk. Probleem is alleen dat de kosten toenemen omdat de partijen die de risico's afdekken meer geld vragen', aldus Koelewijn. De risico's bij clickfondsen worden afgedekt met behulp van zogeheten putopties die de fondsen het recht geven hun aandelen voor van tevoren vastgestelde prijzen te mogen verkopen.

De grootste aanbieder van clickfondsen is Robeco die via elf verschillende fondsen zo'n 3 miljard gulden beheert.

Volgens fondsbeheerder B. van den Berge werd met het laatste (deze maand gesloten) fonds 160 miljoen gulden opgehaald. In juni trok een ander clickfonds nog 560 miljoen. “Ik weet niet of dat nu een teken is dat clickfondsen minder populair worden. Veel verschil met het begin van dit jaar zie ik niet.' Volgens Van den Berge zullen de clickfondsen een bescheiden maar eigen plaats in de beleggerswereld houden. “Particulieren zien het als een portaal tussen sparen en beleggen. Het trekt voornamelijk voorzichtige beleggers'.

Door de grote verscheidenheid aan clickfondsen zijn de kosten van de `clicks' moeilijk te vergelijken. Het geld van de Robeco-fondsen wordt bijvoorbeeld (afgezien van de beheerskosten) volledig in opties gestoken, terwijl bij andere fondsen het geld grotendeels in aandelen wordt geinvesteerd. Toen de markten nog stabiel waren, bedroegen de extra kosten (voor de opties) 3 tot 4 procent. Dat percentage kan nu wel eens het dubbele bedragen schat Koelewijn van Iris. Het grootste deel van deze gelden gaat in de richting van de grote Angelsaksische banken zoals Goldman Sachs en Merril Lynch.

Behalve de hoge kosten kan ook de moeilijke verhandelbaarheid voor de beleggers een probleem zijn. Zo rekent de Generale Bank, die twee jaar geleden met clickfondsen is begonnen, een strafpremie van 4 procent wanneer de belegger voortijdig zijn aandelen wil verkopen. “Onze indruk is dat de kosten het probleem niet zijn. De veilige belegger vindt dat niet het belangrijkste', aldus directeur W. Moerman van de effectenafdeling van de Generale Bank.