Zware taak Heerenveen na vergissing `meneer Foppe'

Een verrassend sterke tegenstander en een bedroevend slechte grasmat waren gisteravond de oorzaak van het teleurstellende spel van SC Heerenveen.

De Friese voetbaltrots wil graag overwinteren in Europa - misschien wel als enige Nederlandse club - maar de benauwde thuiszege op Varteks Varazdin biedt weinig houvast. Dankzij een vliegend schot van aanvoerder Johan Hansma sleepte Heerenveen in de 89ste minuut een 2-1 overwinning uit het vuur. Over dertien dagen wordt de return gespeeld in de tweede ronde van het Europese toernooi voor bekerwinnaars.

“In Kroatie hebben ze een mossig veld, we hebben alvast kunnen wennen', sprak trainer Foppe de Haan met een zuur gezicht. De winnende trainer had alle reden voor ontevredenheid. Hij had de kwaliteiten van Varteks “een tikkeltje onderschat' en hij had zich “blindgestaard op het deskundige advies' van het Friese ingenieursbureau Oranjewoud. Deze subsponsor was ten onrechte van mening geweest dat de doorweekte grasmat van het Abe Lenstra-stadion met zand moest worden bestrooid. Vlot combinatiespel, het handelsmerk van Heerenveen, was niet mogelijk in het woestijnlandschap. “Die ingenieurs hadden gerekend op regen; nu was het aan de stroeve kant', sprak De Haan eufemistisch.

De doorgaans goed gehumeurde trainer had gisteravond weinig trek in de persconferentie, die afwisselend in het Fries, Nederlands, Duits en Kroatisch werd gehouden. Naast De Haan zat zijn collega Drazen Besek met een bezweet voorhoofd. Als speler-coach had hij anderhalf uur lang gaatjes gevuld en een grote mond opgezet. Net als De Haan had Besek zich vergist in de kracht van de tegenstander. Hij was verrast door de trage spelopbouw van Heerenveen. De 35-jarige Besek kon het tempo gemakkelijk bijsloffen. De 55-jarige De Haan had een verklaring. “Mijn jongens deden niet wat de baas had opgedragen. Blijkbaar is de baas de baas niet. Anarchie noemen ze dat hier.'

Tijdens zijn spionagereis naar Kroatie was De Haan tot de conclusie gekomen dat Varteks een middelmatige counterploeg was. Volgens goed gebruik in de Balkan gokte Varteks inderdaad op de counter maar de tegenstoten waren veel gevaarlijker dan voorzien. Als CIOS-docent staat De Haan bekend om zijn goede analyses van de tegenstander; dit keer had hij een beoordelingsfout gemaakt.

Zijn spelers spraken na afloop over “lichte onderschatting'. Ze hadden gerekend op een tegenstander van het kaliber Amica Wronki, de Poolse club die in de eerste ronde gemakkelijk werd uitgeschakeld.

De Haan benadrukte na afloop dat zijn ploeg veel meer over de vleugels had moeten spelen. Zonder de geblesseerde international Jeffrey Talan was Heerenveen aangewezen op rechtsbuiten Boudewijn Pahlplatz, die net als zijn vader Theo meestal voor een actie binnendoor kiest. Aan de linkerzijde maakte Radoslav Samardzic dezelfde fout, waardoor alle Friese aanvallen door de Kroatische trechter gingen. De Haan: “We hadden duidelijk moeite om door te sluizen. We kregen de tijd en we namen de tijd. We speelden in slowmotion.'

De wedstrijd tussen de nummer drie van Nederland en de nummer negen van Kroatie was een stevig pleidooi voor de afschaffing van het Europa Cup 2-toernooi. De beleidsmakers in Geneve willen hun `stiefkindje' volgend seizoen samenvoegen met het sterker bezette UEFA-Cuptoernooi. Door de almaar groeiende Champions League is er steeds minder behoefte aan internationale krachtmetingen tussen de verliezende bekerfinalisten uit bijvoorbeeld Cyprus en Israel. De UEFA maakt tegelijkertijd een denkfout door het knock-outsysteem af te schaffen. Groepswedstrijden lenen zich minder voor een kolderiek scoreverloop en zijn daardoor minder aantrekkelijk voor het publiek.

Zo biedt de 2-1 uitslag in Heerenveen ruimte voor aardige speculaties over de return. De Friezen hopen in de uitwedstrijd meer ruimte te krijgen op een beter bespeelbaar veld. De Kroaten rekenen op de steun van het thuispubliek, dat waarschijnlijk minder apathisch reageert dan de twaalfduizend aanhangers in het Abe Lenstra-stadion.

Gezien het saaie spelverloop en de hoge temperatuur leek eerder sprake van een potje zomeravondvoetbal in de Intertoto-competitie.

De supporters van Heerenveen lopen sneller warm voor een streekderby tegen Cambuur dan voor een krachtmeting met een onbekende grootheid uit `Verweggistan'. Het afzichtelijke tenue (oranje shirt en lichtblauwe broek) was kenmerkend voor de fletse uitstraling van Varteks Varazdin. De verstokte Friese voetbalfans dromen bij voorbaat van een attractievere tegenstander in de derde ronde, als de schaatskoorts weer getemperd is en de koeien uit de stal gehaald worden. Voor alle duidelijkheid: mogelijke opponenten in de kwartfinale zijn SV Ried Valerenga en Panionios. Het failliet van het Europa Cup 2-toernooi kan niet beter worden geillustreerd.

    • Jaap Bloembergen