Voetballen in Almere en dromen van Ajax; Driehonderd 6- tot 8-jarigen op de Talentendag

Hinkend komt middenvelder Ayrton Misran (8) naar de zijlijn. “Mam, ze hebben tegen mijn scheen geschopt.' Maar zijn moeder is streng: “Kom op lie, gewoon doorvoetballen.' De jongen gaat terug het veld in. Hij blijft een beetje uit de buurt van de anderen.

Het is deze woensdagmiddag Talentendag bij Ajax. De Amsterdamse voetbalclub zoekt nieuwe voetballers van 6 tot 8 jaar. Driehonderd jongens zijn naar sportpark De Toekomst gekomen om hun kunsten te laten zien. Ze dromen allemaal van een plaatsje bij de E-junioren. Ajax heeft maar zestien spelers nodig. De kans om bij Ajax te komen is dus klein.

Ayrton heeft de hele nacht niet geslapen van de spanning. Ontbijten kon hij ook niet. 's Ochtends vroeg heeft hij met zijn ouders een nieuw trainingspak gekocht. In de kantine van De Toekomst wordt hij ingedeeld in een team van zeven man. Hij krijgt een oranje vestje met rugnummer negen. Net als alle deelnemers mag hij maar een wedstrijd spelen. Daarin moet hij zich bewijzen. Zijn loopbaan zal deze veertig minuten beslist worden.

Het regent en waait hard. De ouders aan de kant zijn nat. De voetballers vliegen in hun kleurige jasjes over het veld. Aan de zijlijn staan acht mannen in zwarte regenjassen. Dat zijn de scouts die over de toekomst van Ayrton gaan beslissen. Zij hebben een map met de namen van alle spelers onder hun arm. Wie goed is, krijgt een kruisje achter zijn naam. Wie de meeste kruisjes hebben, mogen terugkomen.

De wedstrijd begint. Ayrton speelt middenveld. Eerst staat hij netjes op zijn positie. Maar al snel rent hij met de anderen achter de bal aan. In een kluitje rollen de spelers over het veld. Veel spelers vallen over de bal, over hun losse veters, of zomaar. Knap van de scouts dat ze in dat zootje een talent kunnen ontdekken.

Ayrton is een beetje bang. Hij durft niet dicht bij de bal te komen. “Kom op, naar die bal toe,' roept zijn vader. “Hou hem tegen!' Langzaam komt Ayrton in de wedstrijd.

Hij heeft een paar mooie verdedigingsacties. Dan kijken de scouts net de andere kant op.

Het is voorbij. Het team van Ayrton heeft met 8-4 verloren. Maar het gaat niet om het winnen. Het gaat om het opvallen. Ayrton vindt dat hij het goed heeft gedaan: “Ik speelde wel goed. Maar de anderen speelden vals. Ze hebben me wel drie keer getackeld. Ze schopten tegen mijn schenen. Terwijl ik geen scheenbeschermers om heb.'

In Almere heeft Ayrton een keer ex-Ajacied Norwin Wooter ontmoet op de verjaardag van diens dochtertje. “Hij zei hoi en hij gaf me een hand.' Eigenlijk vindt Ayrton Wooter niet zo goed. Edgar Davids is zijn favoriet. “Maar jou vind ik ook goed', zegt hij tegen zijn vader. Zijn vader heeft vroeger bij de Surinaamse topclub Transvaal gespeeld. Daarna ging hij naar het tweede van AZ. Bij FC Groningen werd hij afgewezen. Toen is hij gestopt met voetballen. Nu hoopt hij dat zijn zoontje prof wordt.

Voor 25 november hoort Ayrton of hij Ajacied is geworden, of niet. Hij heeft al aan zijn ouders beloofd dat hij een groot huis voor ze koopt met een zwembad en een auto. Tot die tijd voetbalt hij nog gewoon op straat in Almere.

    • Wilfred Takken