Vertrouwen in Philips toch minder

Het aandeel Philips is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met 4,4 procent (4,50 gulden) gedaald tot 97,50 gulden. Analisten van de banken ABN Amro en Goldman Sachs stelden hun advies voor het aandeel vanochtend negatief bij.

Gisterenochtend schoot het aandeel met 7 gulden omhoog na bekendmaking van de kwartaalcijfers en het verbreken van de samenwerking met het Amerikaanse Lucent in de verlieslijdende gezamenlijke telecomonderneming.

Halverwege de dag sloeg de stemming om en aan het einde van de handel stond een verlies van 9,50 gulden op het koersenbord. Ook vandaag was Philips procentueel de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Vooral Amerikaanse beleggers stapten uit het elektronicaconcern. “Die zien het wat zwart-witter dan de gemiddelde Europese belegger', aldus een beurshandelaar. Hij en zijn collega's zijn daarnaast bang voor extra tegenvallers in het vierde kwartaal: “Wie weet wat voor zeperd dat vierde kwartaal wordt.'

De graadmeter van de beursstemming, de AEX-index, stond vroeg in de middag op een verlies van 10,40 punten op 961,93 punten.

De financiele waarden moesten allemaal inleveren. ING ging met 1,45 procent op 88,60 het hardst onderuit. Fortis Amev verloor 1,3 procent op 112 gulden, Aegon daalde een half procent op 160,80 en ABN Amro 0,3 procent.

De hightechsector onttrok zich vanochtend aan de daling. De koersen van Baan en ASM Lithography gingen omhoog door de betere stemming onder de hightechfondsen op Wall Street. Baan die de afgelopen weken zware klappen heeft opgelopen steeg met 0,80 gulden naar 20,20 gulden.

De effectenwereld schat ASM Lithography, dat machines voor de fabricage van microchips maakt hoger in dan Baan. De Brabantse fabrikant maakt een betere kans om te overleven op de wereldmarkt, zo wordt gezegd op de beurs. ASML won 1,60 op 41,20 gulden.

NEW YORK Wall Street is gisteren opnieuw hoger gesloten. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen steeg 13,91 punten, waarmee het slot van de belangrijkste beurgraadmeter op 8.533,14 uitkwam.

Daarmee ging het koersgemiddelde voor de zevende handelsdag op rij omhoog.

TOKIO De Nikkei-index in Tokio is vandaag met 150,85 punten (ruim 1 procent) gedaald naar 14.144,70 punten.

Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten waren lager. De koersindex in Zuid-Korea sloot met een verlies van bijna 1 procent en in Singapore daalden de koersen met gemiddeld 0,35 procent.