Sotheby's veilt collectie Teulings

Het Amsterdamse veilinghuis Sotheby's veilt maandagavond de collectie van de uitgever Leo Teulings (1890-1973), onder meer medeoprichter van de Verenigde Nederlandse Uitgeversbedrijven (VNU).

Teulings verzamelde in de jaren vijftig en zestig 19de-eeuwse schilderijen van de Romantische en Haagse school. De meeste kocht hij bij Pieter Scheen, een kunsthandelaar in Den Haag. Een groot deel van zijn verzameling is daarom afgebeeld in het tweedelige kunstenaarslexicon dat Scheen uitgaf. In 1983 wijdde het Noordbrabants Museum in Den Bosch een tentoonstelling aan de collectie van Teulings, die zijn carriere begon in de familiedrukkerij in Den Bosch. Later werd hij directeur van Teulings' Uitgeversconcern uitgever van onder meer Het Brabants Dagblad, Margriet en Donald Duck.

Het belangrijkste werk uit de collectie is van de Nederlandse romantische schilder Barend Cornelis Koekkoek (1803-62), in zijn tijd bekend als de `Prins der Landschapschilders'. Het toont een Heuvelachtig landschap in de omgeving van Kleef, de Duitse stad waar Koekkoek sinds 1834 woonde in een huis dat nu als Koekkoek-museum is ingericht. Sotheby's vraagt er 350 tot 450.000 gulden voor. In de verzameling zit ook werk van de bekende Nederlandse schilder van stadsgezichten, Cornelis Springer (1817-91). Van hem worden twee werken geveild, de aquarel De Dorpsstraat in Asperen (richtprijs 25-35.000 gulden) uit 1863 en het schilderij Huizen van Bossu te Hoorn (300-500.000 gulden) uit 1875. Verder zijn er onder meer doeken van Jan en Johan Hendrik Weissenbruch, Willem Maris en Paul Gabriel.

De verkoop is onderdeel van een grotere veiling op 26 oktober van 19de-eeuwse Europese schilderijen, waarin onder meer schilderijen van de Haagse School-schilder Hendrik Willem Mesdag van Isaac Israels en Johan Barthold Jongkind zijn opgenomen.