Selectie Televisie

ACTUALITEITEN 2 Vandaag. Het levensverhaal van de nu 87-jarige joodse Rie Stans-Gerritse die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit handen van de nazi's wist te blijven en over wie morgen een boek verschijnt. Verder aandacht voor een nieuwe bijbelvertaling. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Gesprek met de Engelse schrijfster Gitta Sereny over haar boek Schreeuw om hulp waarin zij het levensverhaal verwerkte van Mary Bell die op 11-jarige leeftijd twee peuters ombracht. Bell is inmiddels volwassen en zelf moeder. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. O.a. live-debat tussen de FNV-voorzitter Lodewijk de Waal en de werkgeversvoorzitter VNO/NCW J.C. Blankert over de loonsverhoging voor het komend jaar. De Waal wil 3,5 procent en Blankert vindt 2 procent wel genoeg. Ned.3 22.33-23.03u.

Vrede van Westfalen. Rechtstreeks verslag uit Osnabruck waar de 350 jaar geleden gesloten Vrede van Westfalen wordt herdacht. Een van de uitvloeisels van deze vrede was de Vrede van Munster voor Nederland belangrijk omdat deze een einde maakte aan de Tachtigjarige Oorlog. Morgen, Ned.3, 10.30-12.45u.

DOCUMENTAIRES

Wilderness Walks. Serie over meerdaagse wandelingen in de natuur. Vanavond haalt presentator Cameron McNeish met de auteur Nicholas Crane herinneringen op aan een 18 maanden durende wandeling door de Pyreneeen. BBC2 21.00-21.30u.

Die ZDF-Reportage. Berlijn is van oudsher erg populair voor het opnemen van politieseries en is daardoor bekend geworden als `Krimi-hoofdstad'. Afl.: Krimihauptstadt Berlin. Duitsl.2 21.15-21.45u.

AMUSEMENT

Have I got news for you. Eerste nieuwe aflevering van dit seizoen van de satirische nieuwsquiz (het voorbeeld van Dit was het nieuws) onder leiding van Angus Deayton. BBC2 23.00-23.30u.

MUZIEK

De Heeren van Amstel Live. Live muziekprogramma uit Amsterdam met o.a. de Zeeuwse band Blof en saxofonist Hans Dulfer, die elkaar een gouden plaat uitreiken voor hun successen in Nederland en Japan.

RTL4, 22.45-23.30u.

FILM

Arthur (Steve Gordon, 1981, VS). Belegen maar voor de fans van Dudley Moore vermakelijk blijspel met ouderwets-sentimentele ondertonen. Doorlopend beschonken, kinderlijke playboy moet trouwen met saaie dame van goeden huize, maar valt voor arbeidersdochter Liza Minnelli. Oscar voor John Gielgud als vaderlijke butler. RTL5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Hudson Hawk (Michael Lehmann, 1991, VS). Vehikel voor Bruce Willis is gedachtenloos actiefilmpje met veel moppen over het Vaticaan. Twee `sympathieke' meesterkrakers worden geterroriseerd door de CIA, de mafia en een even rijk als wreed echtpaar. Allen zijn uit op werk van Leonardo Da Vinci. Ook met Danny Aiello, Andie MacDowell. SBS6 20.30-22.15u., met reclame.

Assassins (Richard Donner, 1995, VS). Deels in cyberspace gesitueerde actiethriller met klassiek eenzame heldenrol van Sylvester Stallone als een huurmoordenaar die op de hielen wordt gezeten door concurrent Antonio Banderas. Ook met Julianne Moore. Veronica, 21.05-23.40u., onderbroken door reclame.

Blaze (Ron Shelton, 1989, VS). Afstandelijke verfilming van politiek schandaal uit 1959 laat Paul Newman schmieren als democratisch gouverneur Earl K. Long die openlijk een onstuimige verhouding heeft met striptease-danseres Blaze Starr (Lolita Davidovich) en voor gek wordt verklaard. Gammel scenario. Belg.1, 21.45-23.40u.

. Akira (Katsuhiro Otomo, 1988, Japan). Mangafilm wordt wel beschouwd als het enige meesterwerk dat het gewelddadige en magische Japanse animatiegenre heeft opgeleverd. Een apocalyptische fantasie, gesitueerd in een postnucleair `Nieuw-Tokio' bevolkt door motorduivels en criminelen.

Belg.2, 22.55-0.55u.

Cinque giorni di tempesta (Francesco Calogero, 1997, Italie). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.16-0.49u.

Just Ask for Diamonds (Stephen Bayly, 1988, Engeland). Even liefdevolle als ironische hommage aan het oude private eye-genre, naar Anthony Horowitz' roman `The Falcon's Malteser', gesitueerd in hedendaags Londen. Met Dursley McLinden als detective Tim Diamond en Susannah York als zangeres Lauren Bacardi. Ned.1 23.24-0.45u.

My Blue Heaven (Ronald Beer, 1990, Nederland). Onbeholpen scenario ontsiert sympathiek melodrama van debuterende Beer over een gezin van gerepatrieerde Indische Nederlanders, dat anno 1961 een restaurantje opent in een even vijandige als karikaturale Hollandse volkswijk. Met Bo Bojoh, Ruud de Wolff, Ivon Pelasula, Koen Wouters, Leen Jongewaard. RTL4, 24.00-1.45u.

Run (Geoff Burrowes, 1991, VS). Vernielzuchtige achtervolgingsfilm. Laconieke student Patrick Dempsey vermoordt per ongeluk de zoon van een gangster. Duitsl.1, 0.40-2.05u. tweetalig.

Kagemusha (Akira Kurosawa, 1980, Japan). De tragiek van de officiele dubbelganger van een Japans feodaal heerser, door Kurosawa schitterend ingebed in spectaculaire historische beelden van het 16de-eeuwse oorlogsspel. Met Tatsuya Nakadai. Duitsl.2, 0.40-3.15u. nagesynch.

Communion (Philippe Mora, 1989, VS). Christopher Walken speelt hoofdrol in onpersoonlijke thriller naar `op waarheid berustende' bestseller van Whitley Strieber. Schrijver beweert onder invloed te staan van buitenaardse wezens. RTL5, 0.45-2.40u.

. Phantom of the Paradise (Brian de Palma, 1974, VS). Modern gewelddadige versie van griezelklassieker `Phantom of the Opera' is gesitueerd in popcultuur. Verminkte componist neemt wraak op valse platenproducent. De Palma maakt andermaal gebruik van voor tv minder geschikte split screen. Met Paul Williams, William Finley, Jessica Harper. BBC1, 1.45-3.10u.