Rijksrecherche: arrestatieteam in moordzaak-Kalk gaat vrijuit

De leden van het arrestatieteam, dat op 31 augustus probeerde de hoofdverdachte van de moord op Sandra Kalk aan te houden, zullen niet worden vervolgd.

Deze conclusie trekt het openbaar ministerie in Groningen uit het onderzoek dat de rijksrecherche instelde naar de aanhouding waarbij de hoofdverdachte, de 22-jarige M.H. uit Hoogezand overleed.

Volgens de rijksrecherche hebben de agenten hun wapens gebruikt uit noodweer. Familie van H. is het niet eens met deze conclusie. Zij overweegt een aanklacht in te dienen tegen de politie. “De familie wil genoegdoening', aldus advocaat C. Eenhoorn.

Justitie verwacht geen nieuwe aanhoudingen, aldus officier van justitie A. Bronsvoort gisteren bij een toelichting op het rapport van de rijksrecherche. Het levenloze lichaam van Sandra Kalk (17) werd op 31 juli op een braakliggend terrein in Hoogezand aangetroffen.

Hoofdverdachte H. werd op 31 na een achtervolging in Hoogezand klemgereden. Tijdens zijn vlucht zou H. zijn wapen over zijn schouder twee keer op de agenten hebben gericht, waarna dezen het vuur op hem openden. De verdachte werd door vier kogels in de rug getroffen en overleed op weg naar het ziekenhuis. Sectie wees uit dat een vijfde schot in zijn hoofd afkomstig was uit zijn eigen pistool.

Advocaat Eenhoorn van de familie van H. bestrijdt dat sprake is van zelfmoord. H. zou zich zelf al struikelend en als gevolg van een politiekogel in zijn linkerarm in een reflex per ongeluk dodelijk verwond hebben. Volgens Eenhoorn heeft de politie “een inschattingsfout' gemaakt toen zij het vuur op de verdachte opende.

De politie gaat ervan uit dat H. Sandra Kalk om het leven heeft gebracht. Zij zou beschikken over een reeks aanwijzingen om die verdenking te staven.