Ramsj

Arnold Rypens: The originals. Paperback, Icarus 1996, van ƒ59,90 voor ƒ17,50. Amsterdam: Het Martyrium, Scheltema; Rotterdam: Donner

Volgens kenners is dit een van de leukste popboeken ooit verschenen. Rypens, een bekende radio-journalist, heeft van ruim vijfduizend liedjes uitgezocht wie het `origineel' maakte, de eerste opname dus. Zo word je van `Zo heerlijk rustig' terugverwezen naar `La Chansonette', want Yves Montand zette dit in 1962 voor het eerst op de plaat. Allerlei weetjes, die zeer veel onderzoek moeten hebben gevergd. Uitgebreid register.

Jane Brown: Vita's other world. Paperback, Penguin 1987, van ƒ 65,30 voor ƒ 24,95. Het Martyrium Amsterdam

Rijk geillustreerde studie over de tuinierkunst van de Britse schrijfster Vita Sackville-West (1892-1962), tegenwoordig vooral beroemd door het boek van haar zoon `Portrait of a marriage'. Vita schreef veel over tuinieren en maakte de tuin van Sissinghurst Castle tot een van de beroemdste in Engeland. Ook over het landhuis Knole en natuurlijk over haar huwelijksavonturen.

Joan Retallack: Musicage. Gebonden, Weslysan Univ. Press 1996, van ƒ 84,60 voor ƒ 32,50. Nayer & Co Den Haag

Bundeling van gesprekken van de Amerikaanse dichter Retallack met de bekende componist, dichter en graficus John Cage. De gesprekken zijn rond drie thema's gegroepeerd: woorden, beeldende kunst en muziek (het grootste deel). Vreselijk saai opgemaakt. Nog een ander muziekboek bij Nayler & Co: `Five centuries music in Venice' van H.C. Robbins en J.J. Norwich (van ƒ46,80 voor ƒ19,95). Veel componisten van naam speelden een rol in het rijke muzikale leven van Venetië, zo blijkt.

Raymond Murray: Images in the dark. Paperback, Plume 1996, van ƒ 50,85 voor ƒ 24,95. Het Martyrium Amsterdam

Curieus maar tevens onderhoudend naslagwerk over homoseksuelen (m/v) in de filmwereld. In de eerste helft geeft Murray een overzicht van het werk van homoseksuele regisseurs, tekstschrijvers, dansers en componisten. Daarna volgen hoofdstukken over films die een rol spelen in de homoseksuele cultuur. Goed ontsloten.

Wendy Baron & Richard Shone (ed.): Sickert. Paperback, Yale Univ. Press 1992, van ƒ 85,00 voor ƒ 29,95. Premsela Amsterdam

Catalogus van een tentoonstelling van het werk van de Britse schilder en graficus Walter Richard Sickert (1860-1942). Hij werd sterk beïnvloed door Edgar Degas en dat is goed te zien. Sickert wordt beschouwd als de belangrijkste Britse impressionist. De tentoonstelling was o.a. te zien in Londen en in het Van Gogh-museum in Amsterdam (in 1992).

Andrew Wilton (ed.): The age of Rossetti. Paperback, Tate Galery 1997, van ƒ 79,50 voor ƒ 29,95. Premsela Amsterdam

Fraaie catalogus over het symbolisme in de beeldende kunst in Groot-Brittannie tussen 1860 en 1910. Pikant is dat in het colofon staat dat de tentoonstelling van mei tot augustus 1998 in het Van Goghmsuem te zien zou zien, maar dat is niet doorgegaan. Ruim negentig pagina's inleidende essays en dan beschrijvingen van goed gereproduceerde kunstwerken.

Duoduo: Tatoeages. Paperback, Meulenhoff 1994, van ƒ 34,90 voor ƒ 15,—. Steven Sterk Utrecht

Verhalenbundel van Duoduo, die anderhalf jaar lang in deze krant een column schreef. Hoofdpersoon is Li die zich in het Westen nergens echt thuis voelt. Hij komt in aanraking met een stoet nieuwsgierige en soms opdringerige voorbijgangers die zijn eenzaamheid slechts bevestigen. Kortom, een roman over vervreemding en de oorzaken daarvan.

B.R. Immerzeel, F. van Esch: Verzet in Nederlands-Indië. Gebonden, Sdu 1993, van ƒ 39,90 voor ƒ 12,90. De Slegte

Nogal dor uitgegeven studie over het verzet in Nederlands-Indië tegen de Japanse bezetting tussen 1942 en 1945 — een onderwerp waarover niet veel is gepubliceerd. Het boek bevat acht bijdragen van verschillende auteurs over o.a. het Molukse verzet in Batavia en de volksopstand op Sapoera. Nuttig is het uitvoerige `documentatieoverzicht' van Monique Orth.

Carla Tromp: Na de oorlog. Gebonden, Sdu 1995, van ƒ 49,90 voor ƒ 14,90. De Slegte

In zestien portretten vertellen allerlei mensen over hun ervaringen in de vijftig jaar na de Tweede Wereldoorlog. De portretten zijn gebaseerd op gesprekken voor de 20-delige televisieserie `Na de oorlog' van de NPS. Men leest over de wederwaardigheden van o.a. een Kamerlid, een architect, een verkeersagent, een gastarbeider, een profvoetballer en een hotelier. In de marge staan weetjes over de sociale ontwikkelingen in die periode.

J.L. Locher (red.): De werelden van M.C. Escher. Paperback, Meulenhoff 1971, voor ƒ 25,—. Steven Sterk Utrecht

Overzicht van het werk van de beroemde lithograaf en houtsnijder M.C. Escher (over wie onlangs een biografie is verschenen). De inleidende hoofdstukken tellen 62 pagina's. Daarna volgen prenten, merendeels in z/w. Binnen verschijnt goedkope herdruk van dit boek, eveneens voor ƒ 25,—.

    • Ewoud Sanders