Polygoon

De platenjongens van Polygram moeten alles uit de kast halen om zonder prijsbederf in handen van de nieuwe eigenaar Seagram te komen. De film- en muziekmaatschappij, nu nog voor 75 procent van Philips, hoopt volgende maand eindelijk voor zo'n 20 miljard gulden van eigenaar te verwisselen.

Winstdalingen bij Polygram en de internationale financiele crisis dreigden het feestje te verstoren, maar het Canadese Seagram lijkt niet van plan de verkoop alsnog af te blazen.

Zeker na afgelopen week is er alle reden voor optimisme. Zo verkocht Seagram de filmcatalogus van Polygram eindelijk aan de Amerikaanse filmstudio MGM. De dure deal wordt op die manier voor de Canadezen iets gemakkelijker verteerbaar.

Ook de woensdag gepresenteerde cijfers over het derde kwartaal stemmen tot optimisme. Polygram verraste vriend en vijand met hoge groeicijfers.

Jammer is wel dat de cijfers wegens de aanstaande verkoop van de filmactiviteiten `herschikt' zijn. Ook de resultaten in voorgaande jaren hebben zo'n behandeling gekregen, waarmee de buitenwereld weinig meer kan doen dan het concern op zijn woord te geloven. Polygram kan gelukkig nog even profiteren van de ruime ervaring in het Philips-concern met het opschudden van de resultaten, meestal `om de vergelijkbaarheid te vergroten'.

Gelukkig hoeft Seagram zich over de toekomst van de platenactiviteiten geen zorgen te maken. In het derde kwartaal stond aanstormend talent als the Bee Gees en Kiss aan de basis van de winstgroei.

En wat te denken van de soundtrack van Grease, de vetkuiffilm waarmee al in de jaren zeventig succes werd geboekt? Seagram zal toch niet denken dat het Polygoon heeft overgenomen?

    • Erik van der Walle