Oud-vocalist Joop de Knegt overleden

Oud-vocalist en theateragent Joop de Knegt is gisteren op 67-jarige leeftijd overleden. Zijn grootste succesnummer, in de jaren vijftig, was het soldatenlied `Ik sta op wacht'.

Eerder maakte hij naam met een Nederlandse versie van `High noon', de hit van Frankie Laine, en met het zeemanslied `Ketelbinkie'.

Joop de Knegt was luchtmachtkorporaal, toen hij tijdens een excursie naar de KRO-studio de kans kreeg een lied te zingen bij het Orkest Zonder Naam van Ger de Roos. Prompt werd hem een platencontract aangeboden. Door het succes van die eerste plaat kon hij het leger verruilen voor een zangcarriere. Hij werd vooral bekend als de zanger in legeruniform. Dat imago werd nog versterkt door het grote succes van `Ik sta op wacht' geschreven door tekstdichter Stan Haag en het pianoduo Andre de Raaff en Jacques Schutte.

Om gezondheidsredenen stopte De Knegt in 1960 met zingen. Daarna richtte hij het theaterbureau High Noon op, dat onder meer de zaken behartigde voor Willy Alberti en Johnny Kraaykamp. Hij was al geruime tijd ziek.