Obligatiehouders van DAF boeken overwinning bij hof

Het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren bepaald dat houders van 6,75 procents obligaties in de in '93 failliet gegane vrachtwagenproducent DAF toch recht hebben op de bezittingen van de DAF-dochtermaatschappijen.

Die zekerheden waren eerder door het bankenconsortium Ofasec, dat onder leiding stond van ABN Amro, weggehaald na het faillissement van het “oude' DAF in 1993.

Houders van de jarenlang als vrijwel waardeloos beschouwde obligaties kunnen nu hun gehele vordering indienen bij de betrokken banken. De Trustmaatschappij NTM, die de belangen van de obligatiehouders behartigt, heeft bij de Stichting Ofasec een claim ingediend van 158 miljoen gulden, 150 miljoen voor de lening zelf plus 8 miljoen rente.

De banken krijgen daarnaast nog een schadeclaim aan de broek van mensen die hun stukken de afgelopen jaren met zwaar verlies hebben verkocht. Die claim zal worden ingediend door advocaat G. Hooft Graafland uit Den Haag, die vijftien van deze ex-obligatiehouders vertegenwoordigt. Hooft Graafland trad ook tegen ABN Amro in het strijdperk voor de obligatiehouders van het Duitse Co-op. Die zaak werd onlangs geschikt.

Na het faillissement van DAF hadden de banken onder leiding van ABN Amro verklaard dat obligatiehouders geen recht hadden op de bezittingen van de dochterondernemingen van DAF. Bij de failliete holding DAF NV viel niets meer te halen. De rechtbank in Amsterdam bevestigde die visie in eerste instantie. De koers van de obligatielening stortte in, omdat de houders ervan uitgingen dat er inderdaad geen zekerheden meer waren.

ABN Amro voelt zich niet aangesproken door de claims van Hooft Graafland. Volgens de bank heeft het gerechtshof alleen de obligatiehouders die hun DAF-stukken wel hebben behouden gelijk gegeven en kunnen ze bij Ofasec gewoon hun geld ophalen. De ex-obligatiehouders echter staan volgens ABN Amro met lege handen. De bank aanspreken zal nauwelijks lukken, omdat het gerechtshof het prospectus, dat nodig was voor de uitgifte van de DAF-obligaties, van de bank goed heeft bevonden.

ABN Amro, met een belang van 45 procent de grootste partij binnen Ofasec, kan nog niet zeggen of de bank in cassatie gaat bij de Hoge Raad. Eerst moet het arrest bestudeerd worden, zegt de woordvoerder. Naast ABN Amro hebben ook ING, Rabo en enkele buitenlandse banken belangen in Ofasec.

Grote winnaar in de zaak rondom de DAF-obligaties is de vanuit Londen opererende Amerikaanse schuldenhandelaar Gary Klesch. Die kocht direct na de ondergang van het `oude' DAF de gedumpte obligaties op. Die leken toen het proces nog aan de gang was geen cent waard, maar door de uitspraak van het gerechtshof is de koers vanochtend met 13 gulden omhoog gesprongen tot 22 gulden. Gisteren kon niet gehandeld worden, omdat in verband met de uitspraak de handel op de Amsterdamse beurs was stilgelegd.