NAVO kiest uit vier opties in Kosovo; Dinsdag besluit over luchtaanvallen

De NAVO besluit dinsdag, als het ultimatum tegen Joegoslavie in de Kosovo-crisis afloopt, of het bewind in Belgrado met luchtaanvallen moet worden gestraft voor het niet-nakomen van zijn beloften in Kosovo.

Waarnemers maakten vanochtend vanuit Kosovo melding van zwaar artillerievuur van de Serviers, in een kennelijke schending van het bestand.

De NAVO kiest dinsdag uit vier opties, zo hebben woordvoerders van de organisatie gisteren in Brussel laten weten: ze kan overgaan tot luchtaanvallen op militaire doelen in Joegoslavie, ze kan het ultimatum verlengen voor een omschreven periode, ze kan het ultimatum opheffen, of ze kan het voor onbepaalde tijd openhouden. De NAVO beziet intussen op dagelijkse basis de voortgang die in Kosovo wordt geboekt.

Volgens het recente akkoord tussen de Joegoslavische president Slobodan Milosevic en de Amerikaanse gezant Richard Holbrooke moeten de Serviers in Kosovo de wapens neerleggen, vluchtelingen laten terugkeren politietroepen en militairen terugtrekken en een dialoog met de vertegenwoordigers van de Albanese gemeenschap beginnen over een politieke oplossing van het conflict.

Westerse diplomaten zeiden gisteren in Pristina dat Belgrado vooral op het punt van de troepenaftocht ernstig in gebreke blijft en dat het bewind bovendien geen aanstalten maakt zijn beloften op dit punt na te komen. De afgelopen dagen is geen sprake van verdere terugtrekking van troepen, aldus deze diplomaten.

Het regeringsgezinde Joegoslavische blad Vecernje Novosti meldde gisteren op basis van uitlatingen van Servische politie-woordvoerders dat alle politie-eenheden die sinds februari naar Kosovo zijn gestuurd, nu zijn teruggetrokken en dat alleen de eenheden die er in februari al waren, zijn achtergebleven. Daarmee zou zijn voldaan aan de voorwaarden.

Dat evenwel wordt algemeen bestreden door Westerse diplomaten en ministers. Christopher Hill, de Amerikaanse gezant ter plekke, zei gisteren ontevreden te zijn over de mate van naleving van het akkoord.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Vedrine, zei dat er “niet genoeg' is gedaan om van naleving te spreken. In Washington lieten woordvoerders zich in dezelfde zin uit.

Langs de grens tussen Kosovo en Albanie zijn gisteren door Joegoslavische soldaten vijf Kosovo-Albanese vluchtelingen gedood en twee gewond toen ze, met een aantal anderen, de grens overstaken om naar hun dorpen in Kosovo terug te keren. Van de vijf doden behoorden er vier tot hetzelfde gezin. Onder hen waren drie kinderen, van twaalf, zes en twee jaar oud.

In de Veiligheidsraad verzet Rusland zich nog steeds tegen een resolutie waarin de afspraken tussen Milosevic en Holbrooke moeten worden geformaliseerd. Het bezwaar geldt een passage waarin staat dat de NAVO geweld mag gebruiken als waarnemers, die in Kosovo toezien op de naleving van de afspraken, gevaar lopen.

Ibrahim Rugova, leider van de Kosovo-Albanezen, krijgt van het Europees Parlement de Sacharovprijs voor vrijheid van meningsuiting. De jury motiveerde de keuze met zijn inspanningen voor een vreedzame oplossing voor de Kosovo-crisis. (Reuters AFP)