Mastino bijt 5-jarig meisje dood in A'dam

Een 5-jarig meisje uit Amsterdam-Noord is gisteren doodgebeten door een hond van het ras mastino. De hond zal vandaag worden afgemaakt.

Het meisje was met twee zusjes buiten aan het spelen. Uit een eerste onderzoek van de politie blijkt dat de meisjes waarschijnlijk zelf een deur hebben geopend van het huis waarin zich drie mastino's bevonden, twee teven en een reu. Het was de reu die het meisje heeft aangevallen. Het meisje overleed op weg naar het ziekenhuis.

De eigenares van de twee honden was op het moment van het ongeluk even weg, maar zij had de deur wel goed achter zich dichtgetrokken. Volgens een politiewoordvoerder is het daarom nog onduidelijk of er sprake is van verwijtbaar gedrag. De politie heeft niet eerder meldingen binnengekregen over agressief gedrag van deze drie mastino's.

Na het ongeluk met de hond trof de familie van het slachtoffertje nog een ander ongeluk. De politiewagen die de twee zusjes en de moeder van het slachtoffertje met zwaailicht en sirene naar het ziekenhuis wilde brengen, raakte bij de Piet Heintunnel betrokken bij een aanrijding. De inzittenden van de wagen raakten beklemd en moesten door de brandweer worden bevrijd. Een van de meisjes heeft vannacht ter observatie in het ziekenhuis gelegen. Een agent verblijft nog in het ziekenhuis.

De mastino kwam al eerder negatief in het nieuws. In 1996 redden in Leerdam twee zoons hun moeder uit de bek van de grote hond door het beest met een mes in de rug te steken. De mastino komt oorspronkelijk uit Italie en werd als vechthond gehouden. De hond wordt wel gezien als opvolger van de pittbul. Voor pittbulls geldt sinds 1993 een fokverbod.

Het ministerie van Landbouw kondigde eerder dit jaar aan drie hondenrassen aan een agressietest te willen onderwerpen. De mastino komt in dat rijtje niet voor. Het gaat om de American Staffordshire terrier, de Fila Brasiliero en de Dogo Argentino.

Als een van de rassen te agressief blijkt, kan daarvoor een fokverbod volgen.

Voorzitter R. Koymans van de Mastino Napoletano Club Nederland wil aangesloten fokkers verplichten alleen te fokken met honden die zijn geslaagd voor een gedragstest. Binnen de mastinovereniging is dit jaar op vrijwillige basis al zo'n gedragstest ingevoerd. Dit om te voorkomen dat er pups ter wereld komen uit honden die te agressief of onzuiver zijn.

De mastinovereniging heeft driehonderd leden. Er zijn totaal rond de tweeduizend mastino's in Nederland.