Lucent houdt op met consumentenproducten

Lucent stopt geheel met de productie van consumentenproducten. Het Amerikaanse bedrijf grijpt het opbreken van de gezamenlijke onderneming met Philips aan om de productie van zaktelefoons te staken.

De onderdelen (productie van gewone telefoons, draadloze telefoons antwoordapparaten, verhuur van telefoons) worden verkocht.

Dat heeft Lucent, producent van apparatuur voor telecommunicatie gisteren bekend gemaakt. “De joint venture heeft duidelijk niet gewerkt zoals we gehoopt hadden en beide partners zullen nu hun eigen strategie vervolgen', aldus financieel bestuurder Don Peterson gisteren in een geschreven reactie op het verbreken van de joint venture met Philips.

Een woordvoerder van Lucent wil niet ingaan op de beschuldigende vinger waarmee Philips - zo bleek gisteren - naar zijn Amerikaanse partner wijst. Lucent zou volgens Philips er onder meer niet in zijn geslaagd een zaktelefoon volgens de in Amerika snel opkomende cdma-technologie te ontwikkelen. “Het heeft geen zin om schuldigen aan te wijzen', aldus een woordvoerder van Lucent. “Kern is dat de joint venture niet heeft gewerkt.'

Volgens de berekeningen van financieel bestuurder Jan Hommen van Philips zou Lucent in de eerste negen maanden omstreeks 300 miljoen gulden verloren moeten hebben in Philips Consumer Communications (60 procent Philips, 40 procent Lucent).

Hommen becijferde het totale verlies van PCC gisteren op 750 miljoen gulden, waarvan 450 miljoen voor rekening kwam van Philips. Philips verwacht in het vierde kwartaal nog eens een voorziening van zo'n 500 miljoen te moeten treffen voor het opbreken van de joint venture. Lucent laat zich hierover niet uit.

Het Amerikaanse concern zal zich voortaan weer concentreren op de levering van infrastructuur voor telecommunicatie. Peterson: “Toen wij onze consumentenactiviteiten naar PCC verplaatsten was dat omdat het strategische uitgangspunt van Lucent is een leider te worden in netwerkcommunicatie. Niet om een consumentenbedrijf te worden of een merknaam te vestigen.

Dat is niet veranderd.'

Lucent neemt van de ruim 13.000 werknemers van PCC 8.400 man terug. Het overige personeel gaat naar Philips. De verkoop van de eigen consumentenactiviteiten hoopt Lucent in het eerste kwartaal van 1999 af te ronden. “We zullen snel actie ondernemen om dit winstgevende deel van onze activiteiten te verkopen aan een bedrijf dat op zoek is naar leiderschap in de Amerikaanse markt.'

Evenals Philips maakte Lucent gisteren kwartaalcijfers bekend. Het gaat om het vierde kwartaal (juli augustus, september) van een gebroken boekjaar. De netto winst van het concern is gegroeid met 49 procent tot 548 miljoen dollar (ruim een miljard gulden). De omzet steeg met 23 procent naar ruim 8 miljard dollar.

“Lucent heeft een zeer stabiel kwartaal achter de rug, en we zien een sterke vraag in alle onze activiteiten en van al onze klanten, nieuwe en bestaande', aldus bestuursvoorzitter Richard McGinn.