Kinderboeken 4

Kinderen lezen in een bepaalde fase serieboekjes als voorloper tot het `intensieve lezen'.

Kinderen ontwikkelen hun gevoel voor literatuur door juist ook `mindere' literatuur: door vaak clichematig geschreven boeken te lezen, gaan ze de cliches herkennen, structuren doorzien, enzovoort. Meer in het algemeen: door blootstelling aan slechte dingen ontwikkelt zich het gevoel voor het kwalitatief hoogstaande. Een analoge redenering: laat kinderen vooral veel naar soaps kijken, zodat ze later filmfestivals gaan bezoeken.

Deze redenering is te kort door de bocht. Ik zou daarom graag meer willen lezen over het proces dat kinderen doormaken van Arendsoog naar Mulisch, over de voorwaarden en oorzaken waarom de een blijft hangen bij Bay Watch terwijl een ander uitkomt bij het Filmfestival Rotterdam.

    • Mathieu Gielen Delft