Kinderboeken 2

Paul Steenhuis beweert dat dat de Griffeljury altijd van die literaire boeken bekroont En nooit eens een echt lekker leesboek dat populair is bij de doelgroep.

Hij valt de critici aan die te veel letten op de literaire waarde. Even kijken op de pagina met besprekingen van jeugdliteratuur. Welke boeken worden besproken? Het nieuwste van Klaus Kordon, een goede maar niet bepaald een veelgelezen auteur, een bewerking van de Gijsbrecht voor de jeugd en het boekenweekgeschenk van Toon Tellegen. Toen ik de zin `Je zou verwachten dat er in bloemlezingen als Anders gezegd en Broodje Nijlpaard een zekere neiging tot dichterljke harmonie te bespeuren zou zijn, maar het omgekeerde is juist het geval: daarin overheerst juist de anekdotiek van gevoelens, problemen, verlangens, die ook heel goed in een helder zaakregister te vangen zou zijn geweest' aantrof in een recensie over jeugdpoezie, wist ik het zeker: jeugdliteratuur in NRC Handelsblad is door en voor volwassenen.