Katarina Witt van ijskoningin tot playmate

De Duitse kunstschaatsster Katarina Witt krijgt er binnenkort waarschijnlijk een nieuwe groep fans bij. De olympisch kampioene van Sarajevo (1984) en Calgary (1988) poseerde naakt voor de Amerikaanse editie van het mannenblad Playboy.

“Ze hebben jarenlang achter me aangezeten en steeds heb ik nee gezegd', zei Witt, die als playmate de voorpagina siert van het decembernummer, de maand waarin ze 33 wordt. “Nu is de tijd gekomen. Ze hebben me de gelegenheid gegeven om de lokatie en de fotograaf te kiezen en ik heb het laten doen zoals ik het wilde hebben. Dus voelde ik me volledig op m'n gemak met de manier waarop het allemaal is gegaan. Erg stijlvolle foto's.'

Soortgelijke argumenten gebruikten de Nederlandse sportvrouwen Bettine Vriesekoop, Stella Jongmans en Jacqueline Goormachtigh toen ze voor de Nederlandse Playboy poseerden.

Witt eindigde gisteren in Milwaukee als derde bij de World Team Skating Challenge, voor de Russin Maria Butyrskaya. Het publiek tracteerde de jury op boegeroep toen de tweevoudig olympisch kampioene haar punten kreeg. Hoewel Witt zelf toegeeft dat ze niet meer op haar oude niveau presteert, is ze nog steeds publiekslieveling. Nadat ze stopte als amateur-kunstschaatsster, schitterde Witt vooral in ijsrevues en verzorgde ze commentaar bij wedstrijden voor de Amerikaanse en Duitse tv. Op haar erelijst staan behalve haar twee olympische successen vier wereldtitels. De eerste van haar acht Oost-Europese titels behaalde ze op vijftienjarige leeftijd, toen ze al tien jaar op het ijs stond.

“Ik schaats tegenwoordig voor het publiek. Ik heb niet meer dezelfde technische hoogstandjes van tien jaar geleden in mijn programma, maar ik bezit nog wel dezelfde passie voor het kunstschaatsen en ik denk dat het publiek dat ziet. Ik vind het belangrijker om het publiek te bereiken dan een paar juryleden.'

Witt maakt maar weinig sprongen meer en als ze omhoog gaat blijft ze dicht bij het ijs, maar haar schaatsstijl is nog net zo vloeiend en gracieus als die van de Katarina Witt die olympisch kampioene werd.

De fotoreportage van Katarina Witt zal volgend jaar ook in de Nederlandse editie van Playboy verschijnen.