Japanse bank in handen van overheid

De Japanse overheid heeft vanmorgen besloten de noodlijdende Long-Term Credit Bank (LTCB) te nationaliseren. Dat gebeurde op basis van de vandaag doorgevoerde nieuwe wet over sanering van het Japanse bankwezen.

Het is de eerste nationalisering van een bank in Japan sinds de Tweede Wereldoorlog.

De nationalisering wordt algemeen gezien als een zeer belangrijke stap om de jarenlang slepende bankencrisis op te lossen, die een gevolg is van `slechte' leningen uit de periode van de `luchtbeleconomie' van de jaren tachtig. De bankencrisis vormt de wortel van de huidige Japanse economische verzwakking.

LTCB is de op een na grootste industrie- en hypotheekbank in het land. De instelling werd opgericht in 1952 en speelde een belangrijke rol bij de naoorlogse opmars van de Japanse economie.

LTCB zat eind september met een bedrag aan oninbare leningen van 4,62 biljoen yen (73 miljard gulden), wat neerkomt op 19 procent van de activa. De nationalisering zal tijdelijk zijn. LTCB moet later weer in particuliere handen komen.

De Japanse minister van Financien Miyazawa zei vanmorgen dat de bank normaal blijft functioneren. De regering staat garant voor de deposito's en verplichtingen van LTCB. “Er is geen reden tot bezorgdheid', aldus Miyazawa.

LTCB verdwijnt van de effectenbeurs in Tokio. De laatste notering van het aandeel gisteren bedroeg nog maar 2 yen (3 cent). Het hoogste niveau van dit jaar was 373 yen en het hoogste ooit 2.820 yen in 1987. De aanpak bij LTCB moet als model dienen voor de sanering van het hele bankwezen in Japan. De regering heeft voor de hele operatie 67 biljoen yen (ruim 1.000 miljard gulden) uitgetrokken. Het geld dient voor nationalisering of kapitaalversterking bij banken.

De stap om de LTCB te nationaliseren betekent volgens Haruhiko Kuroda, een hoge functionaris op het ministerie van Financien, dat “een zorg over het financiele systeem is weggenomen en dat is goed voor de Japanse economie'.

Enkele banken, waaronder de Industrial Bank of Japan, verzochten eerder deze week om overheidsgeld waardoor de hoop op de financiele markten is gegroeid dat de Japanse bankensector eindelijk met de sanering begint. (Reuters, KRF)