In disco's drinken jongeren veel minder dan in het cafe

Drank is voor de meeste jongeren geen reden om naar de disco te gaan. Dansen en mensen ontmoeten is veel belangrijker, zo blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit.

Er gaat geen maand voorbij of er wordt een onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat de jeugd meer drinkt dan ooit. Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) blijkt dat eenvijfde van de jongeren tijdens het uitgaan te maken krijgt met geweld. Zelf geven ze als reden: alcoholmisbruik. Minister Borst van Volksgezondheid wil de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik verhogen van zestien jaar naar achttien jaar.

Discotheekeigenaren, verenigd in Koninklijke Horeca Nederland, hebben een maatschappelijke functie, vinden ze zelf. Zeker een miljoen jongeren is elk weekeinde in de disco te vinden. Zijn discotheken nog wel een “veilige ruimte waar jongeren elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten'? Socioloog Gerrit van Kooten ondervroeg vijftienhonderd bezoekers van vijftig discotheken. Vierhonderd gaven schriftelijk antwoord. Hij concludeert dat het drankgebruik meevalt.

Uit uw onderzoek blijkt dat een op vijftien discojongeren te veel drinkt. Dat is toch nog best veel?

Van Kooten: “De jongeren die een paar keer gaan dansen, en dan vijf of meer glazen alcohol drinken, zitten in een risicocategorie. Maar als je het vergelijkt met jongeren die het cafe bezoeken, dan valt het mee. Uit een rapport van het NIGZ blijkt dat driekwart van de jeugdige cafebezoekers een drankprobleem heeft.'

Klinkt logisch: je gaat naar de disco om te dansen, naar het cafe om te drinken?

“Ja, het drankgebruik is milder. De discotheekbezoeker is wat jonger dan de cafebezoeker. Scholieren drinken minder dan werkende jongeren. Bovendien is drank in de disco veel duurder.'

Nemen ze niet gewoon een pilletje in plaats van een biertje?

“Nee. Het drugsgebruik bleek mee te vallen. De strenge controle in discotheken heeft zin. De bezoekers moeten niet alleen door een metaaldetector lopen, ze worden ook, vaak terloops, even gefouilleerd. Worden er dan drugs gevonden, dan worden ze eruit gezet.'

Dus discotheken zijn heel veilig?

“Natuurlijk zijn er mensen die zeggen: `Ik was laatst in de discotheek, en iedereen was ladderzat en stijf van de pillen'. Maar dan ben je wel in een grotestadsdiscotheek geweest. De discotheken in Rotterdam of Amsterdam zijn niet representatief. Negentig procent van alle disco's is gevestigd in de regio. De eigenaren van stadsdiscotheken zijn ook niet aangesloten bij de Koninklijke Horeca Nederland, dus daar heb ik ook geen onderzoek naar gedaan.'

Maar ook in de regio-disco blijft drank een probleem?

“Het is in elk geval moeilijker om drankmisbruik te controleren. Soms is iemand na een biertje al dronken. Moet je die wegsturen? Discotheek Alcazar in Puttershoek geeft elke nieuwe bezoeker een boekje met de huisregels mee. Er staat in dat er niet overmatig mag worden gedronken, maar ook waarom dat niet mag. Een andere huisregel is dat ze de portier geen fooi mogen geven. Als er een vechtpartij uitbreekt, heeft degene die een tientje tip heeft gegeven niet meer gelijk dan degene die een gulden gaf. Dat werkt.'

Dat klinkt wel erg braaf.

“De meeste jongeren groeien op in een gezin met een onderhandelingsstructuur. Vaders wil is geen wet meer, daar wordt over gepraat. Discotheken hebben een bevelsstructuur, daar gelden vaste regels. En gek genoeg, jongeren gehoorzamen daaraan.'

Wat adviseert u de disco's?

“Uit ons onderzoek is gebleken dat vooral twintigjarige jongens zonder vriendin de grootste probleemdrinkers zijn. Zodra ze een vriendinnetje hebben is dat over. De disco is van oudsher een ontmoetingplaats, een huwelijksmarkt ook. Misschien moeten discotheekeigenaren zich gaan richten op relatiebemiddeling.'

    • Rinskje Koelewijn