Filippijnen geteisterd door tyfoon

Op de Filippijnen zijn 86 mensen om het leven gekomen door de tyfoon Babs die vannacht langs het eiland Luzon raasde. Zeker 33 mensen kwamen om in een aardverschuiving in het zuiden van het eiland, veroorzaakt door hevige regenval. Slechts zeven lichamen konden worden geborgen.

Ruim 200.000 mensen hebben hun huizen ontvlucht. De regering heeft alle veerboten verboden uit te varen.

De tyfoon Babs is de tweede tropische storm in een week die de Filippijnen teistert. Vorige week raasde de tyfoon Zed langs de eilanden van het land. Daarbij kwamen ruim 70 mensen om het leven, met name in het noorden van het land. Tyfoon Babs heeft een zuidelijkere route genomen.

De hoofdstad Manila werd niet direct getroffen door de orkaan, maar de hevige regenval zette delen van de stad onder water. De windsnelheid van ruim 120 kilometer per uur vernielde huizen en de elektriciteitsvoorziening in de hoofdstad. De regering heeft alle overheidsgebouwen gesloten. Bewoners van laaggelegen krottenwijken worden geevacueerd.

Het zwaarst getroffen werd de zuidelijke regio Bricol een van de armste gebieden in de Filippijnen. Volgens het Rode Kruis hebben meer dan 100.000 mensen in het gebied hun woningen verlaten. Veel wegen zijn geblokkeerd door overstromingen en omgevallen bomen. Bewoners van huizen in ondergelopen gebieden verblijven noodgedwongen op de daken. Door het slechte weer kunnen zij niet gered worden vanuit de lucht.

Door de storm is zeker 80.000 hectare rijstplantage vernietigd. Ook het telefoonnet is ernstig gehavend. Talloze tussenstations in het telefoonnet die signalen doorgeven, zijn door de hoge windsnelheid omgewaaid. De schade wordt geraamd op miljoen dollars.

(Reuters, AP)