Fabrikant Page en Popla sluit de poort

Popla-zakdoekjes en Page-toiletpapier worden straks niet meer in Nederland gemaakt. De fabriek in Gennep, onderdeel van het Amerikaanse Kimberly-Clark, gaat dicht.

Peter Peters is moe. “Zo ontzettend moe.' Zeven jaar lang heeft hij “gestreden' voor zijn baan. Uiteindelijk tevergeefs. De fabriek van Kimberly-Clark in Gennep, waar onder meer de Popla-zakdoekjes en het Page-toiletpapier worden gemaakt, gaat dicht. Bij Peters, al 29 jaar werkzaam bij de papierproducent, heeft onzekerheid plaatsgemaakt voor teleurstelling en droefheid. “Het is voorbij.'

Woensdagmiddag leefde er bij de vakbonden nog een sprankje hoop. IJdele hoop, zo bleek gisteren. De directie bleek na een laatste gesprek niet van gedachten veranderd. “Kimberly-Clark wil van de fabriek af. Sluiting is onvermijdelijk', vertelden de verschillende bondsbestuurders op een persconferentie voor de poort van de vestiging.

Volgens de Amerikaanse moedermaatschappij (omzet vorig jaar 12,5 miljard dollar) is op de papiermarkt sprake van grote overproductie. Het concern is daarom een wereldwijde sanering begonnen. Er moeten naar schatting achttien fabrieken verdwijnen. Twee jaar geleden ging de vestiging in Veenendaal al dicht. En nu valt het doek voor de enig overgebleven Nederlandse vestiging van Kimberly-Clark in Noord-Limburg.

“Alsof er in Gennep nog niet genoeg klappen zijn gevallen', verzucht districtsbestuurder Ron Smeets van de CNV Bedrijven-bond. Hij beklemtoont de opeenvolgende reorganisaties van de afgelopen jaren. In 1991, “toen de ellende begon' telde de fabriek nog 700 werknemers. Daar zijn er nu nog 170 van over. Toen Kimberly-Clark de fabriek in 1996 overnam van Scott/Page leek de rust aanvankelijk terug te keren. Ter gelegenheid van zijn 125-jarig bestaan deelde het concern vorig jaar opties uit aan het personeel. En de bonden zou zijn verteld dat de nieuwe sanering de vestiging in Gennep niet zou treffen.

Die functioneerde prima en had haar portie ruimschoots gehad. Op die beweerde toezegging kwam Kimberly-Clark terug. Dit jaar bleek dat sluiting toch dreigde.

Kan de papierfabriek misschien op eigen benen staan, wilde het personeel weten. Het bureau KPMG kreeg de opdracht om verzelfstandiging te onderzoeken en kwam tot een positieve conclusie. Maar pogingen van de lokale directie om de fabriek via een management buy-out van de moedermaatschappij over te nemen, strandden. Volgens Smeets vroeg Kimberly-Clark een “onverantwoord hoge prijs' van rond de 200 miljoen gulden. “Het is niet in Kimberly's belang om de vestiging in Gennep zelfstandig verder te laten gaan. De overproductie neemt niet af, en het concern krijgt er een concurrent bij.'

Bonden en werknemers lieten gisteren geen spaan heel van het `concept sociaal plan' van de directie. “Onvoldoende', oordeelde H. van Winkel van FNV Bondgenoten. “Volstrekt onvoldoende', antwoordde een groep werknemers die zich rond de geimproviseerde persconferentie hadden verzameld, daarop in koor. “We worden bekocht', riepen anderen. “Ze houden ons al zes jaar voor de gek.' De werknemers willen geld zien, “veel geld'. De onderhandelingen beginnen volgende week.

Niet bekend

En dan een nieuwe baan? Peter Peters (49), begonnen aan de lopende band en tegenwoordig proces-operator, denkt van niet. “Wie zit er op mij te wachten?' Hij vreest bovendien dat hij de motivatie niet meer kan opbrengen.

“Hier heb ik in al die jaren iets moois opgebouwd. Moet ik nou ergens anders helemaal overnieuw beginnen.'

Zijn collega D. Ghisaidoobe, sinds 23 jaar bij de fabriek en net als Peters proces-operator, knikt instemmend. Door de beslommeringen bij de fabriek is hij al een aantal jaren overspannen. “Ik kom toch maar naar m'n werk. Thuiszitten is ook niks.' Een half jaar geleden heeft hij zich tijdens een cursus nog bekwaamd in de werking van de nieuwste tissuemachine. Voor niks, blijkt nu. Hij denkt niet aan een vast toekomstig dienstverband. “Dat zie ik niet zitten.'

    • Mark van der Werf