Etnische onlusten in Nigeria

In de Zuid-Nigeriaanse oliestad Warri zijn gisteren ten minste zes mensen omgekomen bij gevechten tussen jongeren van de rivaliserende Ijaw- en Itshekiri-stammen. Dat melden ooggetuigen en politie.

Ijaw-jongeren vielen een Itshekiri-wijk binnen en togen vervolgens naar het centrum om daar enkele huizen in brand te steken. Honderden leden van de Nigeriaanse veiligheidstroepen zijn uitgerukt om de gemoederen weer tot bedaren te brengen. Volgens de plaatselijke oliemaatschappijen zijn ook meer dan honderd werknemers van onder andere Shell en Texaco voor korte tijd gegijzeld door een van beide facties.

Afgelopen vrijdag werden drie mensen gedood bij etnische rellen tussen beide rivaliserende groepen. Dit gebeurde tijdens de begrafenis van een Itshekiri-leider. Vermoed wordt dat de Ijaw gisteren wraak wilden nemen voor de gebeurtenissen van vorige week vrijdag.

Jongeren van de Ijaw-stam hebben de afgelopen weken bijna eenderde van alle olie-installaties van Westerse maatschappijen in de delta van de rivier de Niger vernield. Ook worden zij er door de regering van beschuldigd achter de sabotage aan de oliepijpleiding in Jesse te zitten. Een explosie kostte daar zondag aan meer dan zevenhonderd mensen het leven. De Ijaw-stam eist een groter deel van de olieopbrengsten, een betere infrastructuur, scholen en politieke vertegenwoordiging. Als gevolg van de sabotagedaden is een deel van de Nigeriaanse olie-export stilgevallen. (Reuters, AP)