Doodvonnis sektelid Japan

In Japan is het eerste doodvonnis uitgesproken in het proces tegen leden van de sekte Aum Shinrikyo, die verantwoordelijk is voor de gifgasaanslag in de metro van Tokio in maart 1995. Bij die aanslag kwamen 12 mensen om het leven.

De 38-jarige Kazuaki Okazaki kreeg het doodvonnis wegens het doden in 1989 van advocaat Tsutsumi Sakamoto, zijn vrouw en hun eenjarig kind. Ook werd hij veroordeeld voor de moord in hetzelfde jaar op een sektelid die de organisatie wilde verlaten. Volgens de aanklager was het motief van de moord op advocaat Sakamoto de hulp die deze gaf aan ouders die hun kinderen uit handen van de sekte wilde halen. Sekteleden drongen op een nacht het huis van Sakamoto binnen terwijl het gezin lag te slapen. Ze werden verdoofd met injecties en vervolgens gewurgd. De moord werd pas zes jaar later, na de metroaanslag in 1995, opgelost, hoewel destijds een button van de sekte in het huis werd gevonden. In 1995 zijn de stoffelijke overschotten van het gezin op aanwijzingen van een sektelid in de bergen opgegraven.

Het proces tegen sekteleider Shoko Asahara, die de opdracht voor de verschillende aanslagen zou hebben gegeven, loopt nog steeds. Asahara ontkent elke betrokkenheid. De zwaarste straf in de zaak tegen de sekteleden was tot dusver levenslang voor een voormalige arts die medeplichtig was aan de aanslag in de metro van Tokio.