Dijkstal vraagt van kabinet daadkracht

VVD-fractieleider Dijkstal heeft het kabinet opgeroepen tot meer daadkracht bij het oplossen van de problemen rond asielzoekers en in het nemen van besluiten over de toekomst van de luchtvaart. Dijkstal is daarmee de derde paarse fractieleider die het kabinet maant tot meer besluitvaardigheid.

Dijkstal zei gisteravond op een partijbijeenkomst dat het kabinet “te aarzelend' is begonnen, in een “onnodig onrustige sfeer in de coalitie'. Volgens de liberale fractieleider moet het kabinet “actuele en opkomende problemen met enige daadkracht oplossen'. Hij verwees daarbij ook nog naar de debatten over de (tegenvallende) economische groei.

Eind vorige week, nadat een debat over de opvang van asielzoekers ruzieachtig was verlopen, vroeg D66-fractieleider De Graaf in een brief aan Kok om coalitieoverleg “onder regie van de premier'. Diezelfde dag na afloop van de ministerraad, zei de premier dit overleg wel te willen maar bestreed hij dat het kabinet onvoldoende beleid voert. Twee dagen later, zondag, eiste PvdA-fractievoorzitter Melkert noodwetgeving van het kabinet om asielprocedures te versnellen.

In Deventer zei Dijkstal gisteren verder “weinig te voelen' voor de `brede maatschappelijke discussie' over de toekomst van de krijgsmacht, die zijn partijgenoot minister De Grave (Defensie) heeft aangekondigd. “Het kabinet dient zelf de lijnen uit te zetten', aldus Dijkstal.

Ook wil Dijkstal dat het kabinet meer geld uittrekt voor wegen.