Den Haag te duur voor OC en W

Verhuizing van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen van Zoetermeer naar de 107 meter hoge Hoftoren in het centrum van Den Haag is van de baan.

Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie in reactie op een bericht in het vakblad `Vastgoedmarkt'. De maandenlange onderhandelingen tussen ING Vastgoedontwikkeling en de Rijksgebouwendienst zijn stukgelopen op twee punten. De huur van circa 360 gulden per vierkante meter ligt boven het budget van het departement en de Rijksgebouwendienst heeft nog geen nieuwe huurders kunnen vinden voor het pand in Zoetermeer.

Verhuizing van Zoetermeer naar Den Haag blijft echter wel aan de orde, benadrukt de woordvoerder van het ministerie, zeker nu alle andere ministeries in Den Haag zitten. “We vallen nu een beetje buiten de boot', aldus de woordvoerder. “De minister, de staatssecretarissen en ook de ambtenaren moeten altijd naar Den Haag als ze met collega's moeten overleggen. Dat is niet bepaald een plezierige gang van zaken.' De woordvoerder wil niet kwijt over welke andere plaatsen in het Haagse centrum nog wordt onderhandeld. De nieuwe werkplek moet plaats bieden aan zo'n 1.400 medewerkers.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen verhuisde in januari 1985 van een veertigtal gebouwen verspreid over Den Haag naar een gebouw in Zoetermeer. Huisvesting van het departement in het Haagse centrum was toentertijd in strijd met het bestemmingsplan van de gemeente. Begin jaren negentig werd het gebouw in Zoetermeer na inkrimping van het ambtenarenbestand te groot. In een van de vijf vleugels zetelt inmiddels de bouwdienst van Rijkswaterstaat.

De Hoftoren in Den Haag, een ontwerp van Kohn Pederson Fox, wordt ontwikkeld door ING Vastgoedontwikkeling. Naar verwachting wordt volgend jaar de eerste paal geslagen.