Dag

Het nieuws dat criminelen in Amsterdam op grote schaal met een simpel boortje en schroevendraaiertje de parkeermeters legen, is in mijn huis ingeslagen als een bom geld.

We waren er een poosje stil van en gaven ons over aan woelige parkeerherinneringen. Al die keren dat wijzelf of vrienden midden in een goed gesprek over de essentiele waarden van het leven waren opgesprongen met de kreet: “Mijn god, bijvullen!'

De dolle paniek die dan volgde. De autobezitter stortte zich de trappen af, de barre kou zonder jas trotserend om nog maar op tijd bij die tirannieke meter te zijn. De verwarde achterblijvers wierpen hem uit het raam losse guldens en knopen achterna.

En daarna de grote opluchting. “Goh, nu heb ik wel een extra borrel verdiend.' Of de ijzige woede. “Klootzakken. Wat een stad.'

Parkeren - het is een van de favoriete gespreksonderwerpen van Amsterdammers. Beroemde Amsterdammers verhuizen zelfs naar het Gooi, omdat ze denken dat ze daar gratis zo lang als ze maar willen op de hei mogen parkeren. Eindelijk vrij!

En dan nu de ontdekking dat je het allemaal voor de Mokumse maffia hebt gedaan. Een poosje geleden waren er al de berichten over parkeerwachters, die voor moeder de vrouw een zakcentje uit de meters meenamen. Daar is toen veel om gelachen: Amsterdam, rare stad, je verveelt je nooit.

Maar de recente onthullingen komen harder aan. Ze roepen nare fantasieen bij je op. Die keer dat je buiten adem in het stikdonker nog net op tijd je auto bereikte... zou er toen een Roemeense schurk goedkeurend knikkend achter een boom hebben gestaan, terwijl hij zijn boortje liefkoosde? Zo moet het in ieder geval vaak gegaan zijn.

De dienst Parkeerbeheer ziet er in tegenstelling tot de maffia, allang geen gat meer in. “We kunnen niet tegen het zware geschut van criminelen op', zei een moedeloze woordvoerder in de krant.

Hoe lang is het ook weer geleden dat Nordholt vertelde dat hij het geboefte er aardig onder had? Jaartje?

Laten we deze kwestie praktisch oplossen. De maffia krijgt een officiele vergunning om alle Amsterdamse parkeermeters te legen op voorwaarde dat zij een oogje dichtknijpt bij tijdsoverschrijdingen. Een soepel gedoogbeleid, dat mogen we toch wel van onze maffiosi verlangen?

    • Frits Abrahams