BTW; Berichten uit de branche

De Europese Unie moet vrij worden van BTW op boeken. Om dat te bereiken is de European Booksellers Federation een campagne begonnen.

Nu verschilt het belastingtarief op een boek nog per lidstaat: in Denemarken en Zweden is het tarief vijfentwintig procent, terwijl op de Britse eilanden de BTW op boeken al is afgeschaft. In Nederland heft de staat zes procent belasting op een boek.

Volgens de boekverkopers kan de Europese Unie verschillende van haar doelen bereiken door boeken belastingvrij te maken. Niet alleen zouden boeken goedkoper worden en zou dus de Europese `ontlezing' afnemen, ook zou het helpen bij de bescherming van kleine bedrijven. Negentig procent van de Europese boekhandels bestaat volgens de federatie uit `kleine winkels met een uitstekende service'.

De boekverkopers voeren nu hun campagne nu omdat de Europese Commissie van plan is de BTW-tarieven van alle lidstaten op elkaar af te stemmen. Over enkele maanden valt daarover een beslissing. Het voorstel is inmiddels ook aangeboden aan de Nederlandse regering.

    • Arjen Fortuin