Boeing gaat 747-productie verminderen; Vanwege crisis in Azie

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing heeft gisteren een kwartaalwinst van 347 miljoen dollar bekendgemaakt. Azie blijft een bedreigende factor voor Boeing, dat de productie van de 747 (jumbo) moet terugbrengen van vijf naar 3,5 toestel per maand.

Ook ondervindt Boeing in toenemende mate de concurrentie van Airbus dat vooral dit jaar een aantal spectaculaire orders voor de neus van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant heeft weggekaapt. Zelfs in de VS. Topman Phil Condit van Boeing toonde zich niettemin tevreden met de resultaten van het bedrijf. De omzet ligt 12 procent hoger dan de 11,4 miljard dollar van vorig jaar in het derde kwartaal. De winst is zelfs ongeveer een miljard hoger dan vorig jaar, toen Boeing met productieproblemen kampte. Boeing is nog steeds bezig zijn productie te stroomlijnen en efficienter te maken. “We boeken vooruitgang, maar we hebben nog een lange weg te gaan', aldus Condit.

Boeings resultaten waren iets beter dan verwacht. De winst over 1998 over de eerste drie kwartalen bedraagt 655 miljoen bij een omzet van 39 miljard dollar. Boeing leverde in het derde kwartaal 123 toestellen af, ongeveer 34 meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Dit jaar heeft Boeing 368 toestellen afgeleverd en de prognose voor 550 over geheel 1998 blijft in stand. De ongeveer 180 toestellen die Boeing in het laatste kwartaal denkt te produceren zou een recordaantal zijn. Op dit moment heeft Boeing 34 toestellen in de hangar staan na afzeggingen van orders door voornamelijk Aziatische maatschappijen.

Boeing is bezig zijn werknemersaantal terug te brengen met ongeveer 28.000 naar 238.000. Condit zei gisteren dat aan het eind van dit jaar ongeveer 230.000 tot 235.000 werknemers in dienst zullen zijn en aan het eind van 1999 ongeveer 210.000 tot 220.000. Boeing hoopt dat het merendeeel van de banen kan worden geschrapt door natuurlijk verloop.