Alleen op zondag; De Vrolijke Keuken

Eten en klagen. Dat gaat goed samen. De soep is te zout of de soep is te koud. De aardappelen zijn niet gaar en de koffie is van verleden jaar.

Er wordt ook veel geklaagd over de aardbeien. Dat je ze het hele jaar door kunt kopen. Van Kerstmis tot Sinterklaas.

`Vroeger', zeggen ze dan, `vroeger kon je ze alleen maar tussen Pasen en Pinksteren kopen. Dat was veel leuker, alleen maar in het voorjaar kon je ze kopen!' Ze zullen wel gelijk hebben, ik ben er niet altijd bij geweest. Toch vraag ik mij af wat de mensen vroeger zeiden. Misschien wel: `Goh, ik zou willen dat ik over honderd jaar leefde, kan je het hele jaar door aardbeien kopen!'

Tegen die klagende mensen moet je zeggen dat ze gauw naar de groentenwinkel moeten gaan. Om kweeperen te halen. Want die kun je alleen maar nu kopen.

Zeggen ze: `He, kweeperen? Wat moet ik met kweeperen?' Maar hun grootmoeders moeder wist het wel. Die maakte er lekkere kweeperenboter van.

Ga snel naar de winkel, zorg dat je er bij bent voordat ze straks het hele jaar door kweeperen verkopen.

Koop twee kweeperen, of drie kweeperen. Was ze heel goed onder de kraan. Schil ze niet, maar snij ze gewoon in vier stukken en doe die in een stoompan. Hebben jullie die niet? Vraag dan aan je vader of hij er een koopt. Je kunt ze het hele jaar door krijgen. Water in de pan, stukken kweepeer in het bovenste deel, deksel erop en stomen maar.

Dertig minuten. Kweeperen met schil en al in een grote zeef doen en met de achterkant van een lepel er hard op drukken zodat alles wat niet schil of pit is door de zeef gaat. Flink stuk roomboter erdoor roeren en een paar scheppen basterdsuiker. Neem af en toe een hap om zeker te weten of de smaak al zoet en goed genoeg is. Dan heb je kweeperenboter. Voor op brood, of op iets anders. Maar een zondag per jaar te proeven!

    • Philip Mechanicus