Akkoord Israel en Palestijnen; Na acht dagen onderhandelen

Israelische en Palestijnse onderhandelaars in het Amerikaanse Wye Plantation hebben een nieuw akkoord bereikt dat een eind maakt aan de 19 maanden oude impasse in het vredesproces. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis vanmiddag bevestigd.

Eerder hadden Israelische correspondenten al gemeld dat de delegaties om negen uur lokale tijd (15.00 uur Nederlandse tijd) een persconferentie zouden houden. Het akkoord zou enkele uren later in het Witte Huis worden ondertekend.

Het akkoord volgt op een marathonsessie tussen beide delegaties, waarbij de Amerikaanse president Clinton permanent aanwezig was. De Verenigde Staten speelden een bemiddelende rol in de acht dagen geleden begonnen onderhandelingen, die alle uitstaande problemen voortvloeiend uit het autonomie-akkoord van Oslo omvatten. Hoofdpunten van het akkoord zijn de eliminering van anti-Israelische passages in het Palestijnse Handvest, vrijlating van honderden Palestijnse gevangenen en de Israelische terugtrekking uit 13,1 procent van nog bezet gebied op de Westelijke Jordaanoever. De partijen zouden hebben afgesproken om onderhandelingen over een permanente regeling meteen te beginnen.

De Israelische minister Limor Livnat zei vanochtend in Jeruzalem, na een gesprek met collega's in Wye Plantation, dat de Palestijnse Nationale Raad, het parlement van de PLO, alle resterende oproepen tot vernietiging van Israel uit het Handvest zal schrappen na de eerste fase van de Israelische terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever. Die eerste terugtrekking zou niet meer dan 2 procent van het gebied betreffen.

Joodse kolonisten en rechtse nationalisten in Jeruzalem beschuldigden premier Netanyahu vanochtend van verraad. “Het akkoord dat in Washington wordt gesloten is een akkoord van verraad en overgave volgens de mensen die Benjamin Netanyahu hebben afgevaardigd om Erets Israel (het land van Israel) te redden', aldus de voorzitter van de Raad van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

De Nationale Religieuze Partij (NRP), een coalitiepartner van Netanyahu, sprak van “een schandelijk akkoord'. De oppositionele Arbeidspartij zal het akkoord echter in het parlement steunen en premier Netanyahu zo een veiligheidsnet bieden.

Volgens een lid van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie zijn de laatste grote meningsverschillen - inzake amendering van het Palestijnse Handvest, de vrijlating van Palestijnse gevangenen en de arrestatie van Palestijnen die van terreur worden verdacht - opgelost tijdens een acht uur durende bijeenkomst van Netanyahu met PLO-leider Yasser Arafat.