Zoon vermoord en kinderen verwond: acht jaar plus tbs

Wegens moord en poging tot moord op zijn drie kinderen is de 39-jarige R.G. uit Diemen gisteren door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en tbs.

De man stak op 16 mei 1996 zijn zevenjarig zoontje Akash met een keukenmes dood en hij verwondde zijn achtjarige dochtertje Ravi en zijn tienjarige zoon Rajni.

Nadat de man zijn kinderen had neergestoken, wilde hij met een overdosis slaappillen een einde aan zijn leven maken.

Het oudste zoontje slaagde er in de buren te alarmeren. Zijn broertje was toen al dood.

Volgens de advocaat van de man kan het delict G. niet worden aangerekend, omdat hij op het moment van de moord onder invloed van voodoo zou zijn geweest. Maar de rechtbank geloofde niet dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar was “hoezeer men dat bij deze gruwelijke feiten welhaast zou willen aannemen'.

In een afscheidsbrief had de man geschreven dat hij het drietal niet alleen wilde achterlaten bij hun moeder. Hij liet hen een cassettebandje inspreken met de mededeling dat ze “met papa op vakantie gingen'.

De rechtbank achtte de man wel verminderd toerekeningsvatbaar. Met de dood van zijn kinderen wilde hij de ultieme wraak nemen op zijn echtgenote. Zij had hem enkele dagen daarvoor verlaten, nadat hij haar in het openbaar had mishandeld. Volgens onderzoekers van het Pieter Baan Centrum lijdt de man aan “een narcistische persoonlijkheidsstoornis met obsessieve en theatrale trekken'.

De rechtbank besloot mede tot acht jaar cel en tbs, omdat deze feiten “in de samenleving een grote schok teweeg hebben gebracht en gevoelens van onrust en onveiligheid hebben veroorzaakt en versterkt'. Het meisje Ravi en het jongetje Rajni hebben beiden tweeeneenhalve maand in het ziekenhuis gelegen en daar zware operaties ondergaan. Behalve lichamelijke klachten hebben beide kinderen en hun moeder psychische klachten. “Daarnaast zullen de kinderen en hun moeder moeten leven met het gemis van Akash', aldus het vonnis.