Winst Philips met 38 procent omlaag; Miljoenenverlies in mobiele telefoons

De netto winst van Philips is in het derde kwartaal van dit jaar met bijna 38 procent gedaald, tot 449 miljoen gulden. Philips ontbindt de gezamenlijke onderneming in telefonie met het Amerikaanse Lucent. Deze leverde in de eerste negen maanden van dit jaar een verlies van 750 miljoen op.

Philips en Lucent gaan, los van elkaar, verder met de bedrijfsonderdelen die zij op 1 oktober van het vorig jaar in de joint venture onderbrachten. Het elektronicaconcern schroeft zijn ambities op het terrein van zaktelefonie fors terug en zal zich voortaan alleen nog richten op de met name in Europa dominante gsm-technologie. Het voorheen geuite streven naar een mondiale topdriepositie in zaktelefoons is teruggeschroefd naar een plek bij de eerste vijf en een marktaandeel van zes procent in gsm-telefoons.

In een toelichting op de cijfers noemde president C. Boonstra de samenwerking met Lucent vanmorgen “een behoorlijk interessant en kostbaar avontuur'. Philips schuift de schuld voor het mislukken van de joint venture voor een deel op de Amerikaanse partner die er onder meer niet in slaagde een zaktelefoon op de markt te brengen volgens een in Amerika populaire standaard. “Het was niet een probleem van Philips', aldus Boonstra. Volgens de president is zijn bedrijf benaderd door andere telefonieproducenten die geinteresseerd zijn in samenwerking.

Behalve in zaktelefoons kende Philips in het afgelopen kwartaal problemen met de slecht renderende automatiseringsdochter Origin en de divisie componenten. De divisie componenten noteerde in het jongste kwartaal zelfs een verlies van 42 miljoen gulden. Gemeten over de eerste negen maanden waren alle afzonderlijke bedrijfsactiviteiten wel winstgevend.

Inclusief buitengewone baten kwam de netto winst van Philips in het derde kwartaal uit op 425 miljoen gulden tegenover 1,4 miljard in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De omzet daalde in het derde kwartaal met bijna 15 procent. Dit is voor een deel het gevolg van het feit dat het muziek- en filmconcern Polygram daarin vanaf dit kwartaal niet meer wordt meegeteld.

Exclusief de invloed van Polygram en de gevolgen van veranderende wisselkoersen groeide de omzet van Philips in de eerste negen maanden van dit jaar wel, met 7 procent. Voor het vierde kwartaal is Philips gedwongen om nieuwe voorzieningen te treffen. Voor de verliesgevende zaktelefoons en componenten wil het concern zo'n half miljard gulden opzijleggen. Onder meer om een nog onbekend aantal medewerkers te ontslaan. Ook de nieuwe aanwinst ATL Ultrasound (medische diagnose-apparatuur) heeft voor de buitenwereld een onaangename verrassing in petto. Ondanks het feit dat het bedrijf in het vierde kwartaal 50 miljoen gulden aan resultaat zal bijdragen, moet Philips een voorziening van 550 miljoen treffen om de acquisitie boekhoudkundig te verwerken.