Winst Dupont daalt door zwakke economie

Het Amerikaanse chemieconcern DuPont heeft een belangrijke winstdaling moeten incasseren. Het resultaat over het derde kwartaal kwam uit op 610 miljoen dollar vergeleken met 725 miljoen dollar over dezelfde periode vorig jaar. De onderneming had onder meer te lijden van een tegenvallende economische groei in de wereld.

Door enkele buitengewone lasten belandde DuPont onder de streep evenwel in de rode cijfers. Dat kwam omdat deel van de schulden vervroegd werd afgelost en door een afschrijving op een aangekochte onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling. Verder trof DuPont een voorziening om de productiviteit te verbeteren. Het Amerikaanse concern heeft in Nederland onder meer productievestigingen in Dordrecht en Kerkrade.

Het verlies na buitengewone lasten kwam uit op 54 dollarcent per aandeel. Zonder deze posten noteerde DuPont een winst van 67 dollarcent per aandeel. In het zelfde kwartaal vorig jaar schreef het bedrijf recordcijfers. Toen lag de winst per aandeel op 85 dollarcent.

DuPont had vooral last van de lagere vraag door de crises in tal van landen, zo verklaarde president-directeur Charles Holliday woensdag. De daling van de olieprijs speelde eveens een rol. Ook de relatief hoge wisselkoers van de dollar pakte ongunstig uit.

De omzet van DuPont nam met 7 procent toe tot ruim 6,0 miljard dollar. Als gevolg van overnemingen gingen de inkomsten met 12 procent omhoog. Als de omzetten van de nieuwe aanwinsten buiten beschouwing worden gelaten, dan is sprake van een omzetachteruitgang van 5 procent. (KRF, ANP)