Weer gezichtsverlies voor hockeyers

In de aanloop naar het toernooi om de Champions Trophy in Pakistan heeft de Nederlandse hockeyploeg opnieuw gezichtverlies geleden. Werd twee maanden geleden in Alkmaar al verloren van Argentinie (1-4), in Brussel kwam de wereld- en olympisch kampioen gisteren niet verder dan 4-4 tegen het bescheiden Belgie. Na rust gaf Nederland een comfortabele 4-1 voorsprong uit handen tegen de ploeg die, net als Argentinie, ontbrak bij het wereldkampioenschap in Utrecht.

Nederland toonde in de voorlaatste oefenwedstrijd voor het toernooi om de Champions Trophy in Lahore, dat zaterdag over een week begint, de grote mogelijkheden in aanvallend opzicht. Maar de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans bleek ditmaal zowel in defensief als mentaal opzicht kwetsbaar. “We bleven te veel de aanval zoeken waardoor we achterin in de problemen kwamen. Dat was een tactische fout', zei Oltmans vanmorgen.

Belgie is tegenwoordig niet meer dan een middenmoter. De ploeg van bondscoach Alain Geens maakte drie jaar geleden bij het Europees kampioenschap in Dublin indruk met de vierde plaats. In de daaropvolgende jaren slaagde de selectie er niet in zich te plaatsen voor de grote titeltoernooien. Oltmans was gisteren niettemin zeer onder de indruk van de Rode Duivels, die anderhalve week geleden al verrasten met een 4-3 overwinning op vice-wereldkampioen Spanje.

Nederland begon gisteren in de sterkste opstelling. Amsterdam-verdediger Windt, bij zijn eigen club voorlopig gepasseerd, verving de afwezige linksback Van Pelt (werk). Strafcornerspecialist Lomans nam de plaats in van voorstopper Delmee die was opgeschoven naar het middenveld. Middenvelder Brinkman die gisteren zijn 277ste interland speelde, nam aan de rechterkant de rol over van de afwezige aanvoerder Veen (werk). De Nooijer speelde weer links op het middenveld, zoals in de laatste duels bij het WK. Voorin maakte Eikelboom zijn rentree als centrumspits.

Nederland liet in de eerste helft het gretige Belgie slim het spel maken en sloeg genadeloos toe via scherpe counters. Vleugelspits Buma was, net als de laatste weken bij zijn club Bloemendaal, de gangmaker van Oranje. Hij stond aan de basis van de treffers van Eikelboom (1-2) en De Nooijer (1-3).

Lomans opende de score uit de eerste van vijf strafcorners. Invaller Geeris maakte vlak voor rust de mooiste goal met een prachtige backhand, 1-4.

Na de pauze werd Nederland verrast door de veerkracht van de Belgen. Libero Jazet speelde een ongelukkige wedstrijd. Hij was schuldig aan de eerste Belgische treffer (1-1). Bij het tweede doelpunt van de thuisploeg (2-4) zat de Bloemendaal-verdediger aan de kant wegens een gele kaart. “Toen was de scherpte er bij ons af', vond Oltmans. Willems (strafcorner) en De Chaffoy bepaalden de eindstand op 4-4.

De zestien internationals spelen zondag nog competitie met hun clubs. Een dag later vertrekt de selectie naar Dubai voor een kort trainingskamp. Woensdag staat een oefeninterland tegen de Verenigde Arabische Emiraten op het programma. Het toernooi om de Champions Trophy begint voor Nederland op zaterdag met de openingswedstrijd tegen Spanje. Gastland Pakistan, Australie, Duitsland en Zuid-Korea zijn de andere deelnemers aan de twintigste editie van het jaarlijkse zeslandentoernooi.