VS halen Israeliers over te blijven praten

Als tegemoetkoming aan Israel dat had gedreigd weg te lopen van het topoverleg met de Palestijnen in Wye Plantation bij Washington, hebben Amerikaanse bemiddelaars gisteren voorgesteld de veiligheidsvoorzieningen in het geval van een Israelische troepenterugtrekking uit nog bezet gebied aan te scherpen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, deed dit voorstel tijdens een langdurige bijeenkomst met de Israelische premier, Benjamin Netanyahu. Deze bleek vervolgens bereid zijn dreigement in te trekken om zonder overeenkomst naar huis te gaan. De Palestijnse maatregelen om terrorisme tegen Israel te verhinderen, die in Jeruzalems ogen volstrekt ontoereikend zijn, vormen allang een probleem in de onderhandelingen.

Na afloop van zijn ontmoeting met Albright liet Netanyahu weten dat “Israel een akkoord wenst te bereiken en hoopt dat er een soortgelijk verlangen is aan de zijde van de Palestijnen'.

Clinton zelf volgde de ontwikkelingen in Wye Plantation (Maryland) vanuit het Witte Huis. Zijn woordvoerder meldde dat de president vandaag ruimte op zijn agenda heeft om zo nodig zelf weer naar Wye Plantation te gaan en zijn persoonlijke invloed te gebruiken om de partijen tot elkaar te brengen.

Netanyahu's woordvoerders kwamen gisteren met de mededeling dat de Israelische delegatie om 22 uur lokale tijd zouden vertrekken als er tegen die tijd geen tastbare vooruitgang was geboekt. De Israeliers maakten vervolgens ogenschijnlijk serieuze voorbereidingen voor hun vertrek. Koffers werden gepakt en in auto's geladen, en journalisten die met Netanyahu meereizen kregen opdracht hun hotel te betalen. Maar de tijdslimiet werd twee uur verschoven, en uiteindelijk deelde de Israelische VN-ambassadeur mee dat een en ander niet als ultimatum moest worden beschouwd.

Een Israelische woordvoerder waarschuwde later dat de Israelische delegatie de koffers niet weer had uitgepakt. “Het is mogelijk dat we vandaag alsnog zonder akkoord naar Israel gaan. Het is mogelijk dat we blijven en vandaag een akkoord tekenen, en het is mogelijk dat we hier nog het hele weekeinde en langer zitten', zei hij. (Reuters, AP, AFP)