VN-inspecteur naar huis gestuurd

De Speciale Commissie van de Verenigde Naties die toeziet op de ontwapening van Irak (UNSCOM), heeft een Amerikaanse inspecteur naar huis teruggestuurd omdat hij de regels had geschonden. Dat heeft een VN-woordvoerder in de Iraakse hoofdstad Bagdad meegedeeld.

Volgens de bekendmaking had de inspecteur tijdens een inspectiemissie een particuliere camera gebruikt. Irak had de bewuste inspecteur eerder deze week beschuldigd van spionage tijdens een inspectie. Volgens Irak toont het incident aan dat “een groot aantal inspecteurs niet werkt aan tenuitvoerlegging van de resoluties van de Verenigde Naties, maar voor eigen doeleinden, die verwant zijn aan spionage'. Irak beschuldigt UNSCOM geregeld van spionage ten behoeve van de Verenigde Staten of Israel. De recente mededelingen van een opgestapte UNSCOM-inspecteur, de Amerikaan Scott Ritter, over intensieve samenwerking met Israel, hebben Irak in deze overtuiging gestijfd. (Reuters)