Vleermuizen eten geen chips

`Gothics' hullen zich in het zwart, kicken op Dracula en de Middeleeuwen en houden van dramatische muziek. Goths hebben hun eigen feestjes, winkels en festivals. En picknicks.

Het is vroeg op de zaterdagmiddag, negen graden en het regent zachtjes. Onder een boom in het Amsterdamse Vondelpark zitten een stuk of zeven jongeren. Hun haar is zwart geverfd, ze hebben dikke zwarte randen om hun ogen, witte gezichten en kleding van zwart fluweel. Op de grond liggen een paar dekens, bezaaid met bakjes pepernoten, kuipjes kaas en een paar gesneden broden: hier wordt de eerste Nederlandse `Gothic Picknick' gehouden. Door het weer is de opkomst niet erg groot, maar de stemming zit er bij de zeven deelnemers goed in.

“Mag ik de roomkaas even?' vraagt Emiel (18) aan Oskar (17), die bezig is een fles wijn open te maken. Michiel (18) strooit een bos verdroogde rozen op het water en steekt een van de bloemen achter het oor van vriendin Wednesdy (18). Ramon (19) lakt zijn nagels zwart, terwijl Emiel zijn oogmake-up bijwerkt.

Michiel en zijn vrienden zijn `Gothic'. De `Gothic'-stroming beslaat mode en muziek en is qua uiterlijk geinspireerd op de Middeleeuwen. Haar aanhangers lezen graag verhalen over ridders, graaf Dracula en andere vampiers en hebben een voorkeur voor zwarte kleding met ijzerbeslag.

De belangrijkste pijler van de Goth-beweging is de muziek. Al zijn er verschillende subgenres de voornaamste kenmerken zijn de gedragen zang, galmende drums en een voorkeur voor bloederige, dramatische teksten. De groepen hebben namen als Lacrimosa (`gevuld met tranen'), uit Oostenrijk, of Theatre Of Tragedy, uit Noorwegen.

Eigenlijk is de huidige Goth-stroming al weer een revival van een trend uit de jaren tachtig. Toen werden allerlei Engelse `doem'-bands als Siouxsie & The Bashees, The Cure en The Sisters Of Mercy tot het genre gerekend.

Niet alleen wegens hun muziek, maar ook dankzij hun markante uiterlijk: het zwarte getoupeerde vogelnestjeskapsel van Cure-zanger Robert Smith kreeg enthousiast navolging. `Vleermuizen' werden de fans toen genoemd, naar de zwarte aankleding en de als vleugels gedrapeerde capes om hun schouders.

De hernieuwde belangstelling voor `Gothic' groeit de afgelopen tijd gestaag. Er zijn speciale feesten, speciale concerten, winkels en festivals. Het idee voor een speciale `Gothic-Picknick' komt uit Londen vertelt Michiel, waar regelmatig grote groepen Goths in parken samenkomen. De informatie over muziek en evenementen halen Michiel en zijn vrienden, die allen in kleine plaatsen in de omgeving van Leiden wonen, van Internet.

“Via Internet ben ik met Goths in contact gekomen', zegt Oskar, student industrieel ontwerpen in Delft. “Tijdens het surfen kwam ik allerlei homepages tegen met informatie. Zo ben ik liefhebber geworden.' Hij bestelt de obscure cd's via Internet of per postorder, want in de reguliere platenzaken zijn ze meestal niet te krijgen.

Voor Wednesdy, Michiel en Ramon heeft de interesse voor `Goth' gevolgen voor allerlei aspecten van het leven: wat ze eten, wat ze lezen, hoe ze zich kleden en hoe hun kamer eruit ziet. De drie wonen nog thuis en hebben hun kamers ingericht in Goth-stijl. Die van Wednesdy is zwart geverfd, met zwarte gordijnen en plastic vleermuizen aan het plafond. Ramon versierde de zijne als `een spookhuis', met schedels, skeletten en draperieen.

Deze Goths gebruiken geen drugs en drinken alleen rode wijn, want “die fonkelt zo mooi'. En op feestjes serveren ze geen chips, maar fraaie schalen met fruit. `Goth' staat ook voor de treurige romantiek van kastelen en treurwilgen.

Michiel en Wednesdy schrijven samen gedichten.

's Avonds is er een gothic dance party in een catacombe onder een kerk in Amsterdam, waar het groepje ook weer aanwezig is. De sfeer is gemoedelijk. De ene Goth, in bruidsjurk met daarover een zwarte cape, wordt bewonderd door de andere, die lange puntschoenen draagt met een lange rij gespen. Organisator Frank Bouwmeester meent dat de huidige interesse in de mode mede is ontstaan door de clip van Madonna, Frozen waarin ze met zwart haar en allerlei draperieen te zien is. Er is ook de invloed van de fetisj-wereld. Meer dan in de jaren tachtig zie je nu Goths ingesnoerd in corsetten en lakkleding.

De sfeer is gemoedelijk. Men kletst en bekijkt de cd's die te koop worden aangeboden. Ramon danst heftig op een plaat van Bauhaus, Oskar zwijmelt met een meisje. Michiel is er nu niet bij. Hij moest in Noordwijk naar de verjaardag van zijn schoonmoeder.

    • Hester Carvalho