VERENIGDE STATEN

Amerikaanse economen waarschuwen voor een recessie. Verwacht het IMF nog een groei van 2 procent voor volgend jaar, de zakenbank JP Morgan voorspelt dat in het tweede en derde kwartaal van 1999 de economie van de VS zal krimpen. De crisis in Azie is de belangrijkste oorzaak.

Amerikaanse multinationals zien de winsten die zij in andere werelddelen halen, dalen. Ook neemt de export af. En door de scherpe daling van de aandelenkoersen zullen de bestedingen in de VS omlaag gaan; de consumenten zijn voorzichtiger geworden. De werkloosheid loopt licht op, wat de binnenlandse bestedingen verder onder druk zet.

De Fed, het stelsel van centrale banken, heeft vorige week de rente verlaagd om een impuls te geven aan de bestedingen en investeringen - en dus de beurskoersen. Analisten verwachten dat de rente verder zal dalen, tot een niveau van 3,5 procent. Dit kan, omdat het gevaar voor inflatie niet groot is. De koers van de dollar is ten opzichte van veel valuta gedaald, waardoor de prijzen van grondstoffen in de VS zijn gezakt. Canada heeft in augustus juist de rente verhoogd teneinde de koers van de Canadese dollar te ondersteunen. Het is de vraag of dit geen negatief gevolg heeft voor de groei, die ook in Canada onder druk staat.