THEATER; Rouw past Elektra

In deze variant van Aischylos' Oresteia keert de moraal zich tegen het leven: leden van een puriteinse familie moorden elkaar uit `plichtsbesef' uit. Een drama van de Amerikaan Eugene O'Neill uit 1931, gesitueerd in 1865 en in de regie van Agaath Witteman nog altijd actueel. Noord Nederlands Toneel, met Marie-Louise Stheins en Josee Ruiter. 26 okt Laren Singer, 27 okt Nijmegen Stadsschouwburg.

Trainspotting

Verbijsterende en onthutsende voorstelling van het gezelschap ZEP over Britse jongeren in de jaren negentig. Onontkoombaar spel van een schitterend kwartet van acteurs: Roef Ragas, Daniel Boissevain, Tjitske Redinga en Ad Knippels. 23 en 24 okt Amsterdam Theater Bellevue, 27 en 28 okt Haarlem Toneelschuur, 29 okt Nieuwegein De Kom.

Er zijn!De dochter zwijgt, de moeder praat: over haar gestorven zoontje en de man die ze haatte, over haar weerzin tegen het theater en haar walging van de Dramatische Schrijver. Heerlijk gekanker geschreven door Thomas Bernhard, gespeeld door oa Carina van der Sande en Eva Schram en voor Theater Malpertuis in scene gezet door Sam Bogaerts. 23 okt Tilburg De Vorst.

Heerlijk duurt het langst

Gewetensvolle reconstructie van de debuut-musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in charmante jaren-zestig-retro-stijl. Jasperina de Jong en Jenny Arean afwisselend in de hoofdrol die in 1965 voor Conny Stuart werd geschreven. Geestige huwelijksperikelen en liedjes die stuk voor stuk klassiek werden. 23, 24 okt Utrecht Stadsschouwburg, 26 t/m 28 okt Groningen Stadsschouwburg, 29 okt Hoogeveen De Tamboer.

De wachtkamer

Fascinerende voorstelling over de vergeefse strijd van Tibet tegen de reus China. Hoe, voor het eerst sinds de jaren zestig het `persoonlijke poetisch en politiek wordt'. 23 okt Zwijndrecht Theater de Uitstek, 24 okt Hoofddorp Het Oude Raadhuis, 27 okt Eindhoven Stadsschouwburg, 29 okt Stadskanaal Theater Geert Teis.

De sleutel

Enscenering van Guy Cassiers naar de roman van Junichiro Tanizaki over echtpaar dat via de omweg van hun dagboeken met elkaar communiceert. Die afstand in de spanning en hartstocht is verbeeld met een esthetisch door techniek beheerst decor, waarin de versterkte stemmen van Catherine ten Bruggencate en Joop Keesmaat bijna toonloos hun uit terzijdes bestaande relaas vertellen.

Bewonderenswaardige vorm. T/m 24 okt Rotterdam Rotterdamse Schouwburg.

Dagboek van een gek

Met deze reconstructie van de legendarische uitvoering uit 1965 brengt Henk van Ulsen een prachtige hommage aan de armzalige ambtenaar uit de titel die leeft tussen waanzin en fatsoen. Jan Ritsema verzorgt de regie. 23 t/m 25 okt Amsterdam Nieuwe de la Mar Theater.

En verder

Wilhelmina: je maintiendrai Anne-Wil Blankers schittert in fraai gekostumeerde en geregisseerde voorstelling als koningin Wilhelmina. Ton Vorstenbosch schreef, Mette Bouhuys regisseerde. 23 okt Roermond De Oranjerie, 24 okt Venray De Beejekurf, 27 okt Weert Munttheater, 28 okt Cuijk Streekschouwburg, 29 okt Roosendaal Schouwburg De Kring.