Thatcher roept op tot vrijlating van Pinochet

De Britse oud-premier Margaret Thatcher heeft een oproep gedaan om de gearresteerde Chileense ex-dictator Pinochet “onmiddellijk te laten terugkeren naar zijn land'. Het Chili van Pinochet was “een goede vriend' van Groot-Brittannie tijdens de Falklandoorlog van 1982, aldus Thatcher vanochtend in een ingezonden brief aan The Times.

“Door zijn toedoen werd de oorlog bekort en zijn vele Britse levens gespaard.' De 82-jarige Pinochet staat onder arrest in een Londens prive-ziekenhuis in afwachting van een mogelijk uitleveringsverzoek door Spanje, dat hem wil vervolgen voor politieke moorden. Tijdens zijn bewind van 1973 tot 1990 zijn zeker drieduizend mensen gedood. Van duizend van hen is het stoffelijk overschot nooit teruggevonden.

Volgende week komt de Argentijnse president Menem op staatsbezoek schrijft Thatcher, “de democratisch gekozen leider van een land dat op illegale wijze Brits grondgebied bezette'. “Het zou schandalig zijn verzoening te preken en tegelijkertijd iemand onder arrest te houden die zoveel heeft gedaan om zoveel Britse levens te sparen.' Gisteren werd bekend dat de nabestaanden van een Britse jongen die door Pinochets geheime dienst in 1975 is doodgemarteld in Londen een proces tegen hem willen aanspannen als hij niet aan Spanje wordt uitgeleverd.

Chili dat tijdens de Falklandoorlog zelf conflicten had met buurland Argentinie zou gediend hebben als steunpunt voor Britse speciale troepen en inlichtingen over de Argentijnse gevechtscapaciteit hebben gegeven.

Thatcher heeft haar bewondering over het `economische wonder' van Pinochets Chili nooit verborgen. Voor ze in de jaren tachtig haar eigen markthervormingen lanceerde, liet zij assistenten onderzoek doen in Chili. Pinochet en Thatcher hebben elkaar de afgelopen jaren regelmatig gezien in Londen. Hij stuurt haar bloemen en chocola, zij ontvangt hem op de thee. Volgens The Mirror is Pinochet voorafgaand aan de rugoperatie waarvan hij nu herstelt, ook dit keer door Thatcher ontvangen. Haar bureau weigerde dat te bevestigen. Thatcher zelf is op een lezingentoernee in de VS. Met haar uitspraak dat “kinderen van alleenstaande ouders het beste in een klooster kunnen worden opgenomen' haalde zij eerder deze week de pers.

De Conservatieve parlementarier David Wilshire, lid van het Lagerhuis-comite voor buitenlandse betrekkingen, noemde Thatchers brief “absoluut terecht'. Volgens hem heeft het Verenigd Koninkrijk niet het recht zich te bemoeien met interne Chileense aangelegenheden.

Hij vergeleek Chili met Noord-Ierland waar de regering ook heeft besloten “niet meer naar het verleden te kijken, maar compromissen te zoeken.' Peter Lilley, vice-premier van het Conservatieve `schaduwkabinet', wilde van de regering duidelijkheid over de omstandigheden van Pinochets arrestatie.