TARTE A LA BROUSSE (2)

Wie zich bij de eindbereiding van deze Provençaalse kaastaart zorgen maakt om de combinatie van geitenkaas met suiker en kaneel, kan gerust zijn. Mijn koninklijke taartenproever vond deze Provençaalse specialiteit nét kwarktaart en zelfs een doorgewinterde Hollandse centraleverwarmingsmonteur, die ik een fikse punt toeschoof onder het mom dat het kwarktaart was, had naar zijn zeggen nog nooit zulke kwarktaart gegeten. Dat eigenaardige smaakje vond hij wel lekker. Zo zie je maar...

Bereiding: Breng de melk aan de kook en laat hem afkoelen tot handwarm. Roer in een kom de geitenkaas los of prak hem fijn. Klop het ei samen met suiker, vanillesuiker en kaneel door de geitenkaas tot een glad mengsel is verkregen. Klop er, afhankelijk of er chèvre de Bellay wordt gebruikt of Chavrine, respectievelijk 1 of 2 eetlepels bloem door. Roer tot slot de lauwe melk erdoor. Bestrijk de opstaande rand van het deeg in de taartvorm met wat van het achtergehouden eierglazuur (recept 20 oktober). Giet de kaasvulling in de vorm en zet de taart in het midden van een voorverwarmde (225° C) oven gedurende 15 minuten. Bestrijk de smalle repen deeg met het resterende eierglazuur en strooi er dun suiker over. Neem de taart na 20 minuten uit de oven, verlaag de oventemperatuur tot 210° C en leg de repen deeg (besuikerde kant boven) als een hoopje zwierige linten op het midden van de enigszins gestolde kaasvulling. Bak de taart nog 30-35 minuten, of tot de deeglinten bovenop lichtbruin en krokant zijn en de vulling goudgeel en gerezen. Draai de oven uit, zet de deur op een kier en laat de taart in de oven afkoelen; de vulling zal iets inzakken. Bestrooi de afgekoelde taart vlak voor het serveren met poedersuiker. De Franse parfumeur, van wie dit recept afkomstig is, serveerde er nog een frisse Marokkaanse sinaasappelsalade bij, waarvoor spoedig het recept. Raffinement van een begiftigd geurenmenger, die niets liever wil dan het bevattingsvermogen van onze smaakpapillen tot het uiterste te tarten.

    • Florine Boucher