`Slachtoffers naar ziekenhuis'

Ziekenhuizen in het zuidoosten van Nigeria, waar zondag een enorme brand uitbrak, hebben slachtoffers opgeroepen zich door artsen te laten behandelen. Het vermoeden bestaat dat honderden mensen thuis door familie en vrienden verzorgd worden uit vrees voor arrestatie.

Zondag deed zich vlakbij de stad Warri een ontploffing voor bij een lekkende oliepijpleiding, waarna zeker zevenhonderd mensen in de enorme vuurzee levend verbrandden. De slachtoffers waren ter plekke om de brandstof, die sinds enkele dagen weglekte, op te vangen, hoewel dit door de regering als diefstal wordt beschouwd. De Nigeriaanse president Abubakar liet na de ramp weten de medische kosten te zullen betalen, maar geen schadevergoeding uit te keren aan de slachtoffers, omdat zij illegaal brandstof vergaarden. In ziekenhuizen verblijven op dit moment zo'n honderd slachtoffers. De afgelopen dagen werd zelfs een aantal gewonden uit het ziekenhuis gehaald door familie uit vrees voor arrestatie. (AP)