Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN 2 Vandaag. Gesprek met Philips-baas Cor Boonstra over de kwartaalcijfers. Verder het vredesoverleg in de VS over het Midden Oosten en het verlangen van Nederlandse en Surinaamse bedrijven om de economische betrekkingen te bevorderen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Terugblik op de overname van de zakenbank Barings door ING en waarom het niet erg botert tussen de twee. Ook blijkt de Centrale Opvang Asielzoekers bij gemeenten te moeten bedelen voor huisvesting van vluchtelingen. Ned.1, 20.31-21.07u.

Nova. Aandacht voor o.a. de misstanden bij de door het ministerie van Sociale Zaken opgerichte stichting `Taskforce Kwaliteit Bijstand' die verantwoordelijk is voor reorganisaties bij sociale diensten. Verder de film De Paardenfluisteraar van Robert Redford naar de bestseller van Nicholas Evans. Ned.3 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Zembla: De Turkse Bruid. De 35-jarige Turk Erdogan G. uit Den Haag zit sinds vorige maand in de gevangenis omdat hij medeplichtig is aan de ontvoering van zijn nichtje Ceylan. Zij weigerde te trouwen met de jongen aan wie ze was uitgehuwelijkt en werd met geweld ontvoerd. In de documentaire achtergronden en gesprekken met Turkse vrouwen en meisjes over uithuwelijking en ontvoeringen. Ned.3, 20.50-21.30u.

Edge of blue heaven. Persoonlijke reisreportage van Benedict Allen over een rondreis langs de grenzen van Mongolie. Een storm dwingt de groep onderweg te schuilen in drie tenten. BBC2, 21.00-21.30u.

Het andere gezicht. Serie portretten. In deze derde aflevering zien we Moustafa Slabij die zich voor de Marokkaanse gemeenschap inzet en mogelijkheden onderzoekt voor een islamitisch bejaardenhuis. Veel Marokkanen dromen ervan ooit terug te keren naar hun geboorteland maar kinderen, kleinkinderen en voorzieningen houden hen in Nederland. Ned.1, 21.07-21.45u.

Werelden: Omstanders. BBC-documentaire over slachtoffers en omstanders van openbare geweldsdelicten gaat in op de vraag of we in onze anonieme samenleving onverschilliger zijn geworden en of we ons nog steeds verantwoordelijk voor elkaar voelen.

Zie ook TV-vooraf. Ned.1 21.45-22.32u.

Legenden. Vanavond het levensverhaal van prinses Soraya, de Duitse sprookjesprinses die van moderne monarch in Perzie veranderde in de `arme keizerin Soraya' en door de sjah verstoten werd. Duitsl.1, 21.45-22.30u.

Horizon. Over wetenschappelijke experimenten en onderzoek rond het proces van ouder worden. BBC2, 22.25-23.15u.

Wie denken ze wel dat ze zijn. Portret van een persoon in de actualiteit. Vandaag geven o.a. publicist Willem Oltmans, fotograaf Edwin Smulders en voorzitter van de Elfstedentocht Kroes hun mening over prins Willem Alexander. RTL5, 22.45-23.20u.

Das Ende einer Ara. Portret en terugblik op de aftredende bondskanselier Helmut Kohl die zijn plaats moet afstaan aan de SPD-politicus Gerhard Schroder. Duitsl.1, 23.00-23.45u.

Die Wahrheit aller Dinge. Portret van de joodse filosofe Edith Stein, die katholiek werd en streed voor de rechten van de vrouw. Ze werd vergast in het concentratiekamp Auschwitz. Duitsl.2, 23.00-23.30u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd in het het Europa Cup II-tournooi tussen Heerenveen en Varteks Varazdin en beelden van de gisteren gespeelde wedstrijden in de Champions League. Ned.2, 19.40-21.56 & Ned.2, 23.00-0.03u.

KUNST

Stardust. Filmmagazine met vandaag interviews met regisseur Peter Weir (Witness en Dead poets Society) en decorontwerper Dennis Gassner over de film The Truman Show, een satire over de relatie tussen de werkelijkheid en de wereld van de televisie. In deze film speelt de hoofdfiguur zonder het te weten een rol in een dagelijkse soap. Verder aandacht voor acteur Geoffrey Rush, die wereldfaam verwierf met zijn rol als pianist David Helfgott in Shine.

Hij is nu te zien in Elizabeth. Ned.3 19.54-20.22u.

FILM

. Cul-De-Sac (Roman Polanski, 1965 Engeland). Derde lange speelfilm van Polanski (1933) kreeg Gouden Beer in Berlijn en is een gitzwarte, surrealistische klucht waarin teruggetrokken levende eilandbewoners Donald Pleasance en Francoise Dorleac geterroriseerd worden door voortvluchtige gangsters Lionel Stander en Jack MacGowran. Vol van Polanski's stokpaardjes: zelfdestructie perverse seksualiteit en de chaos die schuilgaat onder het ordentelijke vernislaagje van de wereld. TV5, 20.00-22.00u.

Boris Godoenov (Andrzej Zulawski, 1989, Frankrijk/Joegoslavie/Spanje). Verfilming van Moessorski's opera uit 1874 over de `Tijd der Troebelen', de Russische machtsstrijd rond 1600, tevens een periode van conflicten met Polen. Regisseur Zulawski verklaart zich solidair met het onderdrukte Russische volk en hanteert allerhande vervreemdingseffecten om aan te geven dat het hier `slechts' film betreft. TV5, 22.35-0.30u.

Barcelona (Whit Stillman, 1994, VS). Originele regisseur van Metropolitan levert andermaal een geestig portret van nette, jonge, oer-conservatieve, in blazers gehulde Amerikanen. Twee elkaar dwars zittende Amerikaanse neven in Barcelona achten zich verheven boven hun Spaanse kennissen. Duitsl.2 23.45-1.25u., nagesynchroniseerd.

Orientexpress (Vikotr Tourjansky 1944, Duitsland). Misdaadescapisme uit Duitse oorlogsjaren over moord in trein uit de titel. Met Siegfried Breuer. Duitsl.1, 0.50-2.10u. & Morgen 10.10-11.30u., zwart-wit.

Funny about Love (Leonard Nimoy, 1990 VS). Zwartkomisch vehikel voor Gene Wilder. Hij en Christine Lahti kunnen geen kinderen krijgen. Dan richt hij zich op Mary Stuart Masterson. BBC1 1.00-2.40u.